Močvarni ekosistemi Livanjskog polja procijenjeni kao najugroženiji na planeti

14.03.2022. 12:52 / Izvor: Fena
radionica livanjsko polje

Očuvanje prirodnih bogatstava Livanjskog polja nije u isključivom interesu lokalne zajednice već cjelokupnog planeta Zemlje.

Očuvanje prirodnih bogatstava Livanjskog polja nije u isključivom interesu lokalne zajednice već cjelokupnog planeta Zemlje.

Rečeno je to na današnjoj radionica na temu zaštite Livanjskog polja na kojoj je prezentiran Prijedlog zakona o proglašenju Livanjskoga polja zaštićenim područjem.

Stručnjaci koji su sudjelovali u izradi Studije za proglašenje Livanjskog polja zaštićenim područjem predstavili su istraživanja i analize koje su poslužile kako osnova za izradu spomenutog dokumenta.

Izvršni direktor udruge Dinarica Đorđe Stefanović kazao je kako se ova udruga godinama bori za očuvanje prirodnih vrijednosti livanjskog kraja .

"Na taj način provodimo misiju Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) kao planetarne organizacije s osnovnim ciljem da pokrenemo zaštitu bioraznolikosti na našim prostorima. Misija WWF-a počela je prije 60 godina s osnovnim ciljem da zaustavi vidljivu degradaciju ekosistema, biološkog temelja razvoja društva i nažalost taj negativni trend degradacije ekosistema se nastavlja. Naš strateški cilj je do 2030. godine pokušati bar zaustaviti pad te krivulje, a polovicom ovog stoljeća da je pokušamo ispraviti, odnosno popravljati stanje u biološkom okruženju koje postoji i koje je temelj razvoja ljudske civilizacije", kazao je Stefanović.

Istaknuo je kako su močvarni, odnosno slatkovodni ekosistemi Livanjskog polja procijenjeni kao najugroženiji ekosistemi na planetu.

"To je dobro napomenuti da imamo širu sliku što mi zapravo radimo, što nam je cilj i što očekujemo od sebe i lokalnih zajednica na čijim teritorijima se nalaze ovakve vrijednosti o kojima danas govorimo", kazao je Stefanović.

Najveće kraško polje u svijetu

Amela Dženanović i Emina Zečić iz Centra za energiju, okolinu i prirodne resurse predstavile su stručno obrazloženje za proglašenje Livanjskog polja zaštićenim područjem.

"Broj površina zaštićenih područja u BiH izrazito je malen u odnosu na visok stupanj biološke raznolikosti flore i faune i drugih prirodnih vrijednosti i s tim u vezi osmišljen je UNEP/GEF projekt "Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u BiH" s primarnim ciljem povećanja broja zaštićenih područja u ovoj državi", kazala je Dženanović.

U FBiH nominirano je pet područja, od kojih su dva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (Vjetrenica-Popovo polje i Mediteranetum Neum) i Livanjsko polje u Hercegbosanskoj županiji.

"Livanjsko polje ukupne je veličine 45.324,82 hektara i to je najveće vlažno stanište u BiH, a planirano zaštićeno područje nalazi se na teritoriju Livna, Tomislavgrada i Bosanskog Grahova. U cilju službenog proglašenja predmetnog područja zaštićenim u formalno-pravnom smislu, pokrenuta je inicijativa za izradu potrebne dokumentacije, odnosno predmetnog Stručnog obrazloženja. Cilj Stručnog obrazloženja je pružanje informacija o valorizaciji prostora zbog dalje uspostave realne zaštite na terenu i provedbe monitoringa zaštite, privlačenja većeg broja posjetitelja, te razvoja područja u smislu znanstveno-istraživačkih i tradicijskih djelatnosti ovog kraja", kazala je Dženanović.

Dodala je kako se Livanjsko polje smatra jednim od najvećih kraških polja u svijetu.

"S do sada registriranih 270 vrsta ptica Livanjsko polje se poslije Hutovog blata izdvaja kao stanište s najvećim brojem ptica u BiH. Terenskim istraživanjem flore utvrđeno je 858 vrsta biljaka, od čega je 708 poznato od ranije, a 150 zabilježeno po prvi put. Također, na prostoru Livanjskog polja postoji i osam nacionalnih spomenika", kazala je Dženanović.

Livanjsko polje biološki bogatije od Nizozemske

Goran Topić i Biljana Topić iz Ornitološkog društva "Naše ptice" navode kako su u periodu od 2016. do 2018. kroz male grantove lokalnoj zajednici donirali 25.000 eura, a 2020. i 2021. godine dodatnih 60.000 eura.

"Trenutno implementiramo projekte "Kraško polje 3+" i "Čuvari Livanjskog polja". Osim toga što je dom za 30-40 tisuća ljudi, Livanjsko polje je dom i za 858 vrsta biljaka, 270 vrsta ptica, 12 vrsta vodozemaca, 13 vrsta gmizavaca, 20 vrsta slatkovodnih riba i 42 vrste vilinih konjica. Zanimljiv podatak je da u cijeloj Nizozemskoj postoji 325 vrsta vaskularnih biljaka, a samo u Livanjskom polju 858 i mislim da samo taj podatak dovoljno govori o tome koliko je Livanjsko polje jedinstveno i važno", istaknula je Biljana Topić.

Naglasili su kako je održivi razvoj ključ za održanje ovog prostora i održivo korištenje staništa.

"Jedan od ključnih faktora je zaštita Livanjskog polja, zatim imenovanje stručne institucije za upravljača ovog prostora i pokretanje brojnih projekata za revitalizaciju staništa i za održivi razvoj",  kazao je Goran Topić.

Primjeri dobre prakse

Direktor Nacionalnog parka (NP) Una Amarildo Mulić govorio je o primjerima dobre prakse koji su provedeni u Bihaću na rijeci Uni.

"NP Una jedini je nacionalni park u Federaciji i jedan od četiri nacionalna parka u BiH. Jedna od najznačajnijih bioloških vrijednosti su sedrene barijere i slapovi, park je veoma bogat bioraznolikošću kao i kulturno-povijesnim naslijeđem koje je bitno u kontekstu razvoja, pogotovo stvaranja ambijenta za razvoj određenih selektivnih oblika turizma, odnosno kreiranja benefita posebno za lokalno stanovništvo. Sve mjere, kad je u pitanju zaštita i očuvanje i prirode i staništa moramo prilagoditi i čovjeku jer i on mora biti zadovoljan kroz ostvarivanje benefita upravo na svom kućnom pragu. Bez domaćina i bez programskog pristupa nećemo napraviti puno i dobit ćemo kontraproduktivne rezultate. Suradnja i komunikacija s lokalnom zajednicom je najbitnija", kazao je Mulić.

Na radionici su sudjelovali iskusni stručnjaci koji upravljaju zaštićenim područjima i u njima razvijaju održive privredne aktivnosti, ali i lokalni poduzetnici koji se već bave takvim aktivnostima na Livanjskom polju.

Livanjsko polje trenutno je u proceduri proglašenja zaštićenim pejzažem po nacionalnom zakonodavstvu. Prijedlog zakona o proglašenju Livanjskoga polja zaštićenim trenutno je u proceduri u općinama koje se moraju očitovati na prijedlog zakona kako bi ga nakon toga usvojila županijska skupština.

Radionica je organizirana u partnerstvu s USAID-om, Centrom za zaštitu životne sredine, Ornitološkim društvom "Naše ptice", WWF-om, Programom Ujedinjenih naroda za okoliš i Stur.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti