Belgijski investitor prijeti pravnom odmazdom riječnim aktivistima u BiH

12.10.2022. 14:16 / Izvor: Akta.ba
male hidroelektrane

Ukupno 140 organizacija i grupa iz BiH, regiona, Evrope i SAD-a je danas poslalo otvoreno pismo diplomatskim predstavnicima Belgije, šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim institucijama.

Ukupno 140 organizacija i grupa iz BiH, regiona, Evrope i SAD-a je danas poslalo otvoreno pismo diplomatskim predstavnicima Belgije, šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim institucijama kako bi izrazili svoju zabrinutost zbog aktivnosti belgijske kompanije Green Invest i firme u BiH u njenom vlasništvu BUK d.o.o.

Ona je vlasnik male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu, a kompanija Green Invest/BUK d.o.o. je podnijela tužbe za klevetu protiv dvije mlade aktivistice, studentice prava (25) iz Bosne i Hercegovine, koje su javno govorile o ekološkom uticaju malih hidroelektrana na Kasindolsku rijeku i njeno okruženje.

"Ove tužbe doživljavamo kao klasične tzv. SLAPP tužbe (Strateške tužbe protiv učešća javnosti) čiji je cilj zastrašivanje tuženog zbog javnog govora, a koje političari i korporacije sve više koriste za zastrašivanje i ekoloških aktivista i cenzuru kritika. Dvije mlade aktivistice našle su se na meti Green Investa/BUK d.o.o. jer se zalažu za svoju zajednicu i svoju rijeku, a tužbe su jasan pokušaj da se one ušutkaju te obeshrabre i svi drugi koji žele da javno istupaju sa svojim mišljenjem", rekla je Lejla Kusturica iz ACT.

Kasindolska rijeka je mala planinska rijeka u Istočnom Sarajevu, 20 km južno od Sarajeva. Građani ovu rijeku koriste za rekreaciju i ribolov. Međutim, na toj Kasindolskoj rijeci, Green Invest/BUK d.o.o. upravlja jednom i planira izgradnju još dvije male hidroelektrane.

Od početka izgradnje malih hidroelektrana, 2017. godine, lokalni aktivisti izražavaju zabrinutost zbog njihovog potencijalno negativnog uticaja na rijeku i okolinu i kršenja postojećih dozvola, uključujući nekontrolisanu sječu šume visoke zaštitne vrijednosti i eroziju tla izazvanu izgradnjom pristupnih puteva. Kao odgovor na to, kompanija Green Invest/BUK d.o.o. je podnijela tri tužbe za klevetu protiv dvije mlade aktivistice tražeći 7.500 eura odštete (plus sve sudske i advokatske troškove) i zaprijetila sa još dvije tužbe zbog njihovih izjava u medijima zbog organizovanja izložbe fotografija povodom obilježavanja dvije godine borbe za Kasindolsku rijeku.

Navode da su tužbe izvršile ogroman pritisak na dvije aktivistice te da pored psiholoških i finansijskih efekata ovih postupaka, one se suočavaju i sa rizikom da će morati da plate nesrazmjerno visoku štetu u slučaju da im sud presudi.

"SLAPP tužbe su dio rastućeg trenda u regionu kada državni službenici i moćne korporacije zloupotrebljavaju pravosudni sistem da zastraše i ušutkaju čuvare ljudskih prava i zaštite se od javnog nadzora. Oni neopravdano ograničavaju slobodu izražavanja i imaju zastrašujući efekat na učešće javnosti u procesima od opšteg interesa", rekao je Ulrich Eichelmann, direktor austrijske okolišne organizacije Riverwatch.

"Najveću ljutnju izaziva činjenica da ove tužbe dolaze od investitora koji je iz Belgije i koji nije svoj život proveo na ovoj rijeci: niti uživajući u njenoj ljepoti, niti gledajući ono što joj je uradio projekat izgradnje malih hidroelektrana. Frustrirajuće je što imamo utisak da na rijeku, uz koju mi živimo i na kojoj smo se rodili, više prava polaže strani investitor nego mi obični ljudi", rekla je Sunčica Kovačević čuvarica rijeka.

“Hiljadu puta smo ponovili i kažemo opet, nećemo odustati od borbe za Kasindolsku rijeku! Tužbe od strane investitora nas, pogotovo, neće spriječiti, one nam samo potvrđuju da smo na pravom putu i na korak do konačne pobjede", poslala je poruku Sara Tuševljak čuvarica rijeka.

Pozvali su Green Invest/BUK d.o.o. da povuče tužbe što je prije moguće, tačnije prije prvog ročišta zakazanog za 24. oktobar 2022. u Bosni i Hercegovini te su pozvali vlast u cijeloj zemlji da osigura čuvarima životne sredine i rijeka mogućnost da izraze svoju zabrinutost po pitanjima od javnog interesa bez straha od zastrašivanja ili pravne odmazde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti