Dogovoreni novi koraci ka zaštiti Livanjskog polja

28.02.2024. 15:22 / Izvor: Akta.ba
livanjsko polje

U sklopu radionice je organizovano predstavljanje proizvoda i usluga iz Livanjskog polja.

U sklopu napora da se zaštiti Livanjsko polje, najveće povremeno plavno kraško polje na svijetu i jedan od centara bioraznovrsnosti BiH, juče je u Livnu održana je radionica „Od osjetljivosti do otpornosti: Otkrivanje potencijala Livanjskog polja kroz proglašenje zaštićenog područja“ za preko 40 učesnika, donosioca odluka i korisnika ovog područja (poljoprivrednika, pčelara, lovaca i dr).

Jedan od glavnih zaključaka je da lokalnim nivoima vlasti, pored prisutne spremnosti da se proces nastavi, nedostaje kapaciteta, te je dogovoreno da će, uz stručnu pomoć, u naredna četiri mjeseca odgovoriti na podnesenu inicijativu nadležnom kantonalnom ministarstvu. Pored toga, dodatni napori će se uložiti od strane nadležnih kako bi se pomirio sektor zaštite prirode sa već izdanim koncesijama u ovom prostoru.

Nataša Crnković, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu, istakla je da su se na radionici čule i dileme i izazovi vezani za proglašenje ovog područja zaštićenim, ali i velika doza optimizma:

"Ohrabrujuća je spremnost kantonalnih vlasti da proces koordinišu i ubrzaju, što je novost u odnosu na prethodni period".

radionica livno

Iznijete su prednosti i izazovi zaštite ovog područja, a čuli su se i pozitivni primjeri iz Hrvatske i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Zineta Mujaković, šefica Odsjeka za zaštitu prirode, biološke i pejzažne raznolikosti pri Federalnom ministarstvu okoliša i turizma je pozdravila ove napore i još jednom ponovila da Livanjsko polje itekako zavrijeđuje zaštitu.

"Ogromni napori su već napravljeni, a ministarstvo je spremno da i finansijski podrži proceduru za osnivanje novog zaštićenog područja", dodala je Mujaković.

U sklopu radionice je organizovano predstavljanje proizvoda i usluga iz Livanjskog polja, gdje su se predstavili lokalni proizvođači (pčelari i proizvođači mliječnih proizvoda) iz Livna i Bosanskog Grahova.

Sead Hadžijahić, ministar u Ministarstvu graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije/Kantona 10 je izajavio da ovaj postupak dugo traje, a da je ministarstvo spremno da proces otkoči.

"Mislim da možemo biti jako zadovoljni sa ishodom ove radionice. Sasvim sam siguran da ćemo naći način i da pomirimo sve sektore koji imaju interes u ovom području, uključujući i zaštitu prirode".

Radionicu je Centar za životnu sredinu organizovao skupa sa USAID Turizmom i Centrom za energiju, okolinu i resurse (CENER 21), koji je izrađivač Stručnog obrazloženja za proglašenje zaštićenog područja V kategorije – Zaštićeni pejzaž Livanjsko polje, a organizovana u sklopu projekta „Održiva budućnost Livanjskog kraškog polja u Bosni i Hercegovini” koji realizuje Centar za životnu sredinu u saradnji sa Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti