Sajam ITB u Berlinu

Turistička ponuda BiH predstavljena na najvećem svjetskom sajmu turizma

07.03.2024. 10:12 / Izvor: Fena
TZ BiH

ITB Berlin je najveći i najznačajniji međunarodni sajam turizma, a ovogodišnje izdanje se održava od 5. do 7. marta.

Zahvaljujući Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, koja je okupila suizlagače iz javnog i privatnog sektora s područja cijele Bosne i Hercegovine i osigurala atraktivan izložbeni prostor, posjetioci najvećeg turističkog sajma na svijetu ITB Berlin imaju priliku upoznati se sa cjelokupnom bogatom turističkom ponudom, kulturom, historijom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.  

ITB Berlin je najveći i najznačajniji međunarodni sajam turizma, a ovogodišnje izdanje se održava od 5. do 7. marta.

Već više od 50 godina, ova prestižna sajamska manifestacija okuplja najvažnije sudionike turističke privrede, a ove godine učešće uzima više od 10.000 izlagača iz 165 zemalja svijeta i preko 170.000 poslovnih posjetitelja.

"Turisti iz Njemačke na listi su od 10 zemalja koje imaju najznačajniji udio u ostvarenom turističkom prometu u Kantonu Sarajevo, prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Odlikuje ih dobra platežna moć i traganje za jedinstvenim iskustvima, s posebnim akcentom na usluge i turističke proizvode visoke kvalitete. Najviše interesa pokazuju za kulturno-historijski i ratni turizam, ali i za outdoor aktivnosti i upoznavanje tradicije Sarajeva i Bosne i Hercegovine", kazao je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Istakao je da Kanton Sarajevo zauzima lidersku poziciju kada je u pitanju turistički promet ostvaren u Bosne i Hercegovine, ali i da se prepoznaje važnost uvezivanja i širenja turističke ponude jer turizam ne poznaje administrativne granice.

Sajmovi i prezentacije na međunarodnom tržištu dobra su prilika i za jačanje diplomatskih odnosa, te je posjeta turističkih radnika upotpunjena prijemom kod ambasadora Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damira Arnauta.

"Kao dodatni iskorak u promociji, u sklopu sajma će biti predstavljena prva destinacijska web stranica Bosne i Hercegovine  koja je razvijena zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH i projektu USAID Turizam, a koja ima za cilj objedniti i prezentirati turističku ponudu cijele zemlje i pozicionirati Bosnu i Hercegovinu kao poželjnu turističku destinaciji na međunarodnom tržištu, te doprinijeti povećanju turističkog prometa i prihoda od turizma", saopćeno je iz Turističke zajednice KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti