Legendarno francusko skijalište zbog nedostatka snijega odlazi u prošlost

08.11.2022. 14:06 / Izvor: Jutarnji list
Žičara

Foto: Olivier Chassignole

Žičara u francuskim Alpama demontirana je krajem listopada zbog nedostatka snijega, a istu sudbinu mogle bi doživjeti brojne druge skijaške vučnice.

Žičara u francuskim Alpama demontirana je krajem listopada zbog nedostatka snijega, a istu sudbinu mogle bi doživjeti brojne druge skijaške vučnice.

Noseći kacige i majice kratkih rukava na jarkom jesenjem suncu, volonteri su se okupili kako bi srušili stupove koji su hrđali zadnjih 15 godina, otkad je žičara prestala s radom zbog nedostatka snijega. Žičara u francuskom alpskom mjestu Saint-Firmin otvorena je 1963. godine.

"Više nemamo klimu koja stalno proizvodi snijeg i ne možemo ovdje postaviti snježne topove", rekao je za AFP lokalni vijećnik Didier Beauzon, koji je za pomoć u rušenju skijaške žičare angažirao nevladinu organizaciju Mountain Wilderness.

Za Mountain Wilderness, međunarodnu nevladinu organizaciju osnovnu u Italiji 1987. godine posvećenu očuvanju planinskih područja, ovo je bila 70. operacija uklanjanja zastarjelih instalacija, uključujući gotovo dvadesetak napuštenih žičara. Procjenjuje se da oko 3000 takvih instalacija hrđa diljem francuskih planinskih lanaca, a cilj je potaknuti lokalne vlasti da ih uklone i vrate krajolik u izvorno stanje.

Osim instalacija, volonteri čiste područje od raznih drugih stvari i ruševina koje se desetljećima skupljaju u planinama. Pojedine, poput ostataka bodljikave žice iz Drugog svjetskog rata, predstavljaju opasnost i mogu ozlijediti stada ovaca ili jelene. Kampanja čišćenja također ima za cilj potaknuti zajednice i poduzetnike da razmotre održivi, cjelogodišnji turizam koji će zamijeniti skijanje.

Francuska sela na nižim nadmorskim visinama u Alpama i Pirenejima već se suočavaju s novom stvarnošću žičara koje se možda više nikada neće pokrenuti. Stručnjaci predviđaju da bi Alpe mogle izgubiti 70 posto svog snježnog pokrivača do 2100. godine.

"Sve je povezano s globalnim zagrijavanjem", objašnjava za Le Monde Christophe Chaix, klimatolog iz konzultantske agencije Agence Alpine des Territoires. "Prije 1989. uvijek smo imali dobre snježne sezone. Potom je porast od 1 °C do 1990. godine doveo do porasta granice kiše i snijega za 200 metara - što je 25 posto manje snijega. I nastavit će rasti".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza