Uloženo oko 100.000 KM

Sve spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice

19.01.2023. 11:22 / Izvor: Fena
SKIJALIŠTE

Sve je spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice, koje će ponovo biti u funkciji od subote kada je planirano i zvanično otvaranje.

 Sve je spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice, koje će ponovo biti u funkciji od subote kada je planirano i zvanično otvaranje.

Direktor ski centra Javor Miroslav Matić kaže da je ideja za realizaciju ovog projekta potekla iz potrebe da se stanovništvu Srebrenice i Bratunca obezbijedi adekvatan sadržaj u zimskom periodu.

"Na samom početku bilo je puno izazova, rizika i bojazni da nećemo uspjeti u našoj namjeri, ali smo uz podršku lokalnih privrednika, Opštine i grupe entuzijasta uspjeli da u rekordnom roku danas imamo ovo što vidite", rekao je Matić.

Smatra da je lokacija bila dobra osnova, imajući u vidu da je na tom mjestu osamdesetih godina postojala slična ski staza, te da su Srebreničani i stanovnici regije vrlo rado posjećivali taj lokalitet.

Matić ističe da je dosad u taj projekt uloženo oko 100.000 KM, najvećim dijelom iz kreditnih sredstava, ali podsjeća i na činjenicu da je Opština Srebrenica prepoznala značaj razvoja ovog dijela lokalne zajednice.

"Svjesni smo da je zimska sezona uveliko počela, ali uporedo s realizacijom projektnih aktivnosti, mi smo već pokrenuli promotivnu kampanju, te očekujemo zadovoljavajući broj posjetilaca ove sezone", istakao je.

Srebreničanin Sakib Smajlović prisjetio se da je skijalište na Bukovoj Glavi izgrađeno 1984. godine kada su u Sarajevu održane XIV Zimske olimpijske igre.

"Tada je ovdje dopremljena oprema i napravljena je staza. Bila je to velika atrakcija za građane Srebrenice, a dolazili su građani i iz drugih mjesta, pa čak iz Tuzle i Sarajeva. Ovdje se okupljao veliki broj posjetilaca, bilo je različitih sadržaja", kaže Smajlović.

Navodi kako su na tom lokalitetu organizirana brojna skijaška takmičenja za odrasle i djecu, a najbitnije od svega je bilo druženje i dobra zabava. To je bila, kako je rekao, prava turistička atrakcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza