Etno-turističke ponude

TORS: Veliki potencijal etno-turizma

05.07.2023. 11:51 / Izvor: Glas Srpske
Etnoturizam

Republika Srpska ima velike potencijale u pogledu etno- turističke ponude, koje posljednjih godina u svijetu dobija primat nad ostalim vidovima turizma, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Republika Srpska ima velike potencijale u pogledu etno- turističke ponude, koje posljednjih godina u svijetu dobija primat nad ostalim vidovima turizma, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske /TORS/.

Saradnik TORS-a za odnose s javnošću Sanela Šimun rekla je da bi RS u budućnosti trebalo upravo na ovom vidu turizma da bazira svoju ponudu, jer turisti sve više slobodne trenutke žele da provedu u mirnom seoskom ambijentu, gdje pored prirodnog pejzaža i bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa mogu da uživaju i u tradicionalnim jelima ovih područja, spremanim po domaćim receptima.

"Najposjećenije destinacije ovog tipa koje privlače veliki broj turista svakako su etno-selo Stanišići kod Bijeljine, etno-muzej Ljubačke doline kod Banjaluke i sve atraktivnije područje Šipova, Ribnika i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske", navela je Šimunova.

Ona je napomenula i značaj vjerskog turizma, s obzirom na to da u Republici Srpskoj postoje brojni srednjovjekovni manastiri koji oslikavaju istoriju i kulturu ovog podneblja.

Kada je riječ o medicinskom turizmu, Šimunova je istakla da dentalni turizam u poslednjih nekoliko godina postaje izuzetno popularan u našoj zemlji.

"Stomatološke intervencije, kvalitetan rad i niže cijene ove usluge u odnosu na ostale zemlje u našem okruženju, pa i šire, motiv su dolaska značajnog broja gostiju u našu zemlju. Samim dolaskom gosti, osim ove usluge, konzumiraju i brojne druge koje su u ponudi, što sveukupno doprinosi većem turističkom prometu u Republici Srpskoj", rekla je Šimunova.

Ona je dodala da, prema informacijama koje imaju sa terena i na osnovu upita koje dobijaju, postoji značajno interesovanje za ovaj vid turističke ponude.

Šimunova je rekla da je manifestacioni turizam jedan je od najznačajnih oblika turističkih kretanja u svijetu, jer brojni putnici kao razlog svog putovanja navode upravo određene manifestacije na nekoj destinaciji.

"Manifestacije su od izuzetnog značaja za razvoj i unapređenje turističke ponude. Takođe, od velikog značaja su i ostvareni prihodi, kako u pansionskoj, tako i u vanpansionskoj potrošnji", ocijenila je Šimunova.

Ona je navela da se Republika Srpska u proteklim godinama mogla pohvaliti brojnim turističkim, sportskim i manifestacijama iz oblasti kulture koje dovode goste iz cijeloga svijeta, a to su "OK Fest" na Tjentištu, moto-festovi u Banjaluci i Trebinju, međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka, Banjalučki maraton i ostale.

"Ove godine nam se vraća i Demo fest. Takođe, u aprilu je u Banjaluci održan teniski turnir Srpska open koji je doveo velika zvučna i svijetska imena iz svijeta tenisa, te možemo reći da je ovo bio istorijski događaj za Republiku Srpsku", konstatovala je Šimunova.

Ona je navela da su, kao i prethodne godine, najveću posjetu, pored domaćih, ostvarili turisti iz okruženja - Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Njemačka, Turska, Austrija i Velika Britanija.

"Turisti su najveći broj noćenja ostvarili u mjestima koja posjeduju atraktivne faktore, na primjer klimatske, kulturno istorijske, te riječna i jezerska mjesta, zatim slijede banjska, pa planinska i ostala mjesta koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od grupa ali raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj", rekla je Šimunova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza