PORUČIO Johann Sattler

EU podržava održivi razvoj turizma u BiH

01.09.2023. 10:03 / Izvor: Akta.ba
turizam

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini posjetio je biciklističku/pješačku stazu u Trebinju obnovljenu sredstvima EU.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini posjetio je biciklističku/pješačku stazu u Trebinju obnovljenu sredstvima EU. Biciklističko-pješačka staza dužine 15 kilometara koja ide od Trebinja do Jazine (bivša uskotračna pruga Ćiro) i prolazi pored veličanstvenih rijeka Sušice i Trebišnjice, obnovljena je u okviru projekta "ReTrail" koji finansira EU.

Podrška je uključivala i renoviranje biciklističkih/pješačkih staza u Trebinju sa odgovarajućom signalizacijom i opremom, jačanje kapaciteta lokalnih turističkih operatera, uspostavljanje sveobuhvatne platforme za turističku promociju i online rezervacije putovanja i aktivnosti. Za realizaciju ovog projekta Evropska unija obezbijedila je ukupno 136.000 eura bespovratnih sredstava.

Ambasador Sattler je zajedno sa članovima Biciklističkog kluba „Vučiji zub” i mladim evropskim ambasadorima testirao stazu kako bi ukazao na iznimnu ljepotu turističkih mjesta u BiH i promovirao nove turističke ponude koje mogu generirati nova radna mjesta u gradu.

"EU i njene zemlje članice su najvjerniji partner i investitor u Bosni i Hercegovini i drago mi je da smo zajedno sa mladim evropskim ambasadorima i Biciklističkim klubom 'Vučiji zub' imali priliku iz prve ruke iskusiti rezultate EU podrške u sektoru turizma. Bosna i Hercegovina je nevjerojatno lijepa zemlja, a strateško ulaganje u održivi turizam može pomoći u očuvanju bogatstva zemlje za buduće generacije, ali i stvaranje prihoda, radnih mjesta i ekonomskog razvoja", rekao je ambasador Sattler.

Projekat „ReTRail“ realizuje Razvojna agencija Grada Trebinja – TREDEA u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Trebinje i Turističkom organizacijom Grada Trebinja.

Projekat „ReTRail“ u Trebinju, samo je jedan od 16 novih projekata širom BiH koje finansira Evropska unija u okviru EU4Business i EU4BusinessRecovery programa sa ciljem stvaranja novih turističkih sadržaja i pružanja podrške lokalnim turističkim kompanijama da ublaže posljedice pandemije. Podrška uključuje projekte održivog turizma u Prijedoru, Bihaću, Šamcu, Zavidovićima, Maglaju, Žepču, Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Konjicu, Mostaru, Trebinju, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Ribniku, Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu, Stocu, Ravnom, Čapljini i Mostaru.

Također, EU ulaže u zeleni turizam u BiH, a kroz program EU4BusinessRecovery podržano je pet lokacija za proces zelene certifikacije kako bi se sačuvala njihova prirodna ljepota: Bosanska Krupa, Nacionalni park Kozara, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Šamac i Trebinje. Projekat „ReTRail“ je među onima koji su se prijavili za prestižnu Green Destinations TOP 100 story nagradu, gdje će se takmičiti sa nekim od najboljih svjetskih održivih destinacija.

EU4BussinessRecovery projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektoru proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i na preduzetnike i poljoprivrednike. Projektom je osiguran kontinuitet poslovanja u 150 kompanija, zadržano više od 1000 radnih mjesta i uspostavljeno najmanje 100 inovativnih start-up-ova, kako bi se očuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta.

EU4BusinessRecovery je nastavak EU4Business projekta vrijednog 15 miliona eura kojim su finansirana 82 projekta širom BiH za podršku konkurentnosti i inovativnosti u izvozno orijentiranom sektoru, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju i poduzetništvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza