Rimska cestva

Arheološki tim na terenu: Kod Kladnja otkriveni tragovi Rimskog carstva

21.09.2023. 08:58 / Izvor: Akta.ba
rimsko carstvo

Ova grupa trenutno radi na ambicioznom projektu koji prati put Rimskog carstva.

Arheološki tim 19. septmbra je posjetio općinu Kladanj sa ciljem dokumetovanja tragova Rimskog carstva na ovim prostorima, tačnije rimske ceste.

Do informacija su došli nakon uspostavljanja kontakta sa profesoricom historije Mersihom Imamović, Univerzitet u Tuzli i predstavnicima CISP, Globe inside Kladanj i Konjuh Lab Tuzla.

Grupu predvodi producent Rick Spurway  a čine je još: Brigitte Cech - stručnjak iz oblasti rudarske i industrijske arheologije i bivši univerzitetski profesor u Beču. Nezavisni istraživač i projekt menadžer na projektu "Karth Gold", koji je finansiran od strane Austrijskog fonda za nauku. Ovaj projekat se bavi istraživanjem rudarenja zlata u "Karthu" od strane Rimljana u istočnim Alpama, Austrija. Andrew Wilson - stručnjak iz klasične arheologije i profesor arheologije Rimskog carstva na Univerzitetu u Oxfordu. Njegov glavni istraživački interes je ekonomija rimskog sveta i antička tehnologija.

Frank Stremke - stručnjak za sudansku arheologiju i osnivač firme stremke.archaeology iz Bremena. Njegova firma pruža usluge savremene tehnologije za arheološka istraživanja.

Heimo Urban - ekonomist i bivši direktor banke u Grazu. On ima decenijsko iskustvo u ispiranju zlata i dosada je skupio preko 25g plemenitog metala. Sudjelovao je na projektu "Karth Gold" gdje je radio na ispiranju zlata. Rick Spurway - producent, osnivač i direktor Spurfilm - Spurway Film and TV. Zahvaljujući svojm producentskim vještinim radio je sa poslovnim sektorom poput Britsh Airways ali i jednako i na naučnim i istraživačkim projektima.

Osim toga, jedan period svoje karijere je radio istraživanje i razvoj turizma u Španiji.

Ova grupa trenutno radi na ambicioznom projektu koji prati put Rimskog carstva, od njegovih početaka, širenja, vrhunca moći pa sve do njegovog pada. Njihov cilj je stvoriti dokumentarni film koji će zabilježiti ostatke ovog perioda. Njihovo putovanje ih je vodilo od Portugala preko Španije sve do Bosne i Hercegovine, Gornjeg Vakufa i Kladnja, gdje su snimali dijelove Rimske ceste koja se odupire vremenu i nalazi u odličnom stanju.

Ono što je posebno fasciniralo ovu stručnu ekipu bili su predivni pejzaži i ambijent u kojem se nalazi Rimska cesta. Šuma koja okružuje ostatke Rimskog carstva izgledala je jednako lijepo i na njihovim snimcima i fotografijama koje su zabilježili.

Jedan od rezultata projekta će biti dokumentarni film, u kome će, pored svih ostalih dokumentovanih država i gradova sa rimskim ostacima, Rimska cesta iz Kladnja naći svoje mjesto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza