obezbijediti infrastrukturu

Bilećko jezero - neiskorišteni turistički biser

12.10.2023. 10:34 / Izvor: SRNA
bilećko jezero

Bilećko jezero ima veliki neikorišten turistički potencijal, od gastronomije, sportskog ribolova, pa do sportova na vodi.

Bilećko jezero ima veliki neiskorišten turistički potencijal, od gastronomije, sportskog ribolova, pa do sportova na vodi, izjavio je rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić.

"Bilećko jezero sada nema nijedan sadržaj koji je interesantan turistima, osim donekle ljubiteljima sportskog ribolova i fotografima", istakao je Radić.

On je napomenuo da bi razvojem Trebinja kao regionalnog turističkog centra i druge manje opštine u Hercegovini mogle profitirati, počev od Ljubinja do Nevesinja, istakavši da sva ta mjesta imaju potencijal da budu mnogo više afirmisana.

Kada je riječ o Bilećkom jezeru koje je udaljeno od Trebinja na svega pola sata vožnje, Radić kaže da za manje projekte, poput obilježavanja staza za pječašenje, bicikle, suvenirnice, otvaranje info-centra, izgradnju spomenika znamenitim ličnostima poput Oskarovca Karla Maldena koji je porijeklom iz Bileće, nije potrebno mnogo sredstva.

Zašto takve stvari ne postoje, Radić kaže da treba pitati lokalne vlasti i dodaje da Bileća danas ima samo jedan motel i nekoliko privatnih apartmana koje tek treba uvesti u regularne tokove poslovanja.

On je dodao da, kao u Bileći, ni i u ostalim manjim opštinama u Hercegovini skoro da nema hotela ili motela za "turistički početak", a da su putevi kojima se dolazi do većine tih mjesta, pa i magistralni, u lošem stanju, što se, kako je rekao, tiče svih.

Radić je istakao da je potrebno obezbijediti infrastrukturu kako bi ljudi mogli kroz osnovne i dodatne poslove, baveći se turizmom, da obezbijede potrebe za život.

"Turizam je jedan od najproduktivnijih načina koji će vam na svaku uloženu marku vratiti petostruko", istakao je Radić.

Prema njegovim riječima, ne može se reći da se stvari nisu pokrenule sa nule kada je riječ o turizmu u svim tim opštinama, ali da se na neke kapitalne promjene još čeka.

Iz Opštine Bileća su naveli da je za bilo kakvo turističko iskorišćenje potencijala Bilećkog jezera, prije svega, potrebno riješiti tehnička pitanja, kao što je veliko variranje nivoa vode, jer, kako su rekli, jezero nema stalan vodostaj zbog ispuštanja vode u energetske svrhe, kao i zbog održavanja nivoa rijeke Trebišnjice.

Zemljište u neposrednoj blizini Bilećkog jezera, kako su istakli, u vlasništvu je republičkih institucija i za neka veća ulaganja bila bi potrebna i velika finansijska sredstva.

Iz Opštine su istakli da je jednim od prethodnih regulacionih planova dijela Bilećkog jezera bilo predviđeno uređenje plaža, izgradnja hotela, sportskih terena, ugostiteljskih objekata, zelenih površina, parking-mjesta i slično.

Uz Bilećko jezero bi, kako kažu, moglo da se izgradi i ribarsko naselje sa bungalovima i pokretnom marinom, kampovi za ribolovce, vikend-naselje i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza