Ornela i Edin

Bračni par iz Pule izrađuje kućice za male slobodne biblioteke

28.11.2023. 14:39 / Izvor: Istra24
Pula

Bračni par iz Pule Ornela i Edin izrađuju kućice za male slobodne biblioteke.

Kućice za male slobodne knjižnice izrađuju, i to u potpunosti pro bono, zaljubljenici u pisanu riječ, pulski supružnici Ornela Benčić Žerić i Edin Žerić iz Pule.

Daruju sugrađanima svoj entuzijazam, svoje vrijeme, no bogdme ni materijal za izradu nije jeftin, od pleksiglasa za vratašca i boja.

Stoga je izradu zadnje dvije pomogao Grad Pula.

Do sada su ih postavili desetak, a prva se nalazila na šetnici prema Valbandonu.

Nakon toga postavljena je kućica na Valkanama koja sada ide na kompletan remont.

Onda je postavljena ona na Stoji, pa u Štinjanu, Mornaričkom parku, parku Monte Zaru...

Niti jedna nije ista, a sve su šarene i slatke.

Male slobodne biblioteke koje su po njima postavljene funkcioniraju po principu 'uzmi knjigu i donesi knjigu'.

Knjige su besplatne, zakasnine nema, a inicijativa omogućuje građanima dijeljenje knjiga potičući ih na čitanje.

Dok se za izradu brine 'majstor' Edin, Ornela - inače bibliotekarka u Univerzitetskoj biblioteci - osmišljava njihove simpatične izgleda.

"Upravo izrađujemo još jednu kućicu za Dnevni centar na Verudi, izradili smo jednu za Rijeku, za 'book caffe u Otočcu, jedna se "morska" nalazi na otoku Molatu, jedna je otišla za Opuzen, a jedna je tijekom ljeta bila postavljena u beach baru Lost bay u Štinjanu", kaže Ornela.

Napominje da su kućice počeli postavljati prije desetak godina, ponukani onim što su vidjeli na putovanjima europskim zemljama, i da su one ispunile svoju poantu: da ih pune i prazne stanovnici pojedinog kvarta šireći tako ljubav prema čitanju.

Kako prenosi Istra24, mještani sami pune i prazne biblioteke, a ljeti se na primjer, u turističkom Štinjanu - zna naći i puno strane literature što znači da strancima ovakve knjižnice nisu nepoznate te se rado uključuju i u lokalne aktivnosti.

Skupljanje za male slobodne knjižnice u parkovima Monte Zaro i Veruda krenulo je, u sklopu projekta Book patrol, i po raznim kulturnim ustanovama i školskim knjižnicama gdje su postavljene kutije za prikupljanje knjiga.

U sklopu projekta, Grad Pula omogućio je nove lokacije za postavljanje kutija za prikupljanje knjiga za kučice, koje su odnedavno postavljene u prostorima gradske uprave na Forumu 1 i 2 te Ulici Sergijevaca 2, ali i u kinu Valli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza