Otvoreni Dani Istre u Sarajevu: Prilika za unapređenje privredne saradnje

25.01.2014. 11:24 / Izvor: eKapija.ba
Otvoreni Dani Istre u Sarajevu: Prilika za unapređenje privredne saradnje
OTVORI GALERIJU

Radi se o projektu u organizaciji Obrtničke komore FBiH, veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH i hotela Europe, koji će u naredna tri dana ponuditi gastronomsko-enološke specijalitete Istre te priliku privrednicima da unaprijede svoju saradnju.

Sinoć su u Sarajevu zvanično otvoreni Dani Istre u Sarajevu. Radi se o projektu u organizaciji Obrtničke komore FBiH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH i hotela Europe, koji će u naredna tri dana ponuditi gastronomsko-enološke specijalitete Istre te priliku privrednicima da unaprijede svoju saradnju.

(Valter Flego)

Goste je na otvaranju manifestacije pozdravio predsjednik Obrtničke komore FBiH Mensur Bektić, naglašavajući da je njen cilj spajanje dviju regija - Kantona Sarajevo i Županije Istra. Kazao je da je ideja nastala prije dva mjeseca uz posebnu želju da se prezentira gastronomski kutak.

"Za početak ove saradnje odlučili smo predstaviti najbolje što Istra može ponuditi u gastronosmko-enološkom smislu", poručio je Bektić te zahvalio suorganizatorima koji su doprinijeli realizaciji projekta.

 Cilj je da ovo bude prvi u nizu velikih koraka da se naši obrtnici povežu, te da njihova saradnja bude što bolja i veća, istaknuo je on.

"Nadam se da će nas ova manifestacije još više zbližiti", istakla je u ime veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, zamjenica veleposlanika, Nives Tiganj koja je također izrazila vjerovanje da će svi uživati u gastronomskim, ali i svim drugim čarima Pule i Istre.

Toplim i iskrenim riječima prisutnima se obratio i župan istarski Valter Flego. "Ljubav Sarajeva i Istre je zaista velika. Mi smo vrlo slični ljudi, topli, dragi i puni ljubavi. Vjerujem da će nas ova druženja još više zbližiti", poručio je Flego. Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, Mario Paliska, zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji ove manifestacije te najavio u februaru ove godine Dane Sarajeva u Puli.

Domaćin večeri bio je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio da je u teškim danima za Sarajevo, kada su njegovi građani živjeli u potpunoj izolaciji, Istra davala veliku podršku ovom gradu. Gradonačelnik Pule, grada pobratim Sarajeva, Boris Miletić naglasio je da se uvijek ugodno osjeća u Sarajevu. 

Kao što će to biti slučaj i narednih večeri i ova je bila upotpunjena autentičnim istarskim zvukom muzičkog gosta Sergia Valića.

Od subote do ponedjeljka u okviru Dana Istre u Sarajevu, hotel Europe će biti mjesto gdje će od 11 do 13 sati istarski master-chefovi otkrivati zainteresiranim posjetiocima tajne pripreme istarskih specijaliteta, dok će se od 18 do 19 sati održavati vinske degustacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti