Rangiranje

Incidenti i neugodnosti: Ove avionske rute imaju najgore turbulencije na svijetu

04.07.2024. 14:20 / Izvor: Bloombergadria.com
letovi

Foto: Singapore Airlines, Bloomberg

Letovi iz Tokija dominiraju listom najturbulentnijih dugih letova.

Niz incidenata zbog kojih je mnoštvo putnika koji su putovali avionom trebalo liječničku pomoć osvijetlio je problem ozbiljnih turbulencija tokom leta.

Posljednjih mjeseci letovi Singapore Airlines Ltd., Qatar Airways i Air Europa pretrpjeli su iznenadne padove visine, zbog čega je putnicima bilo potrebno bolničko liječenje, a u slučaju Singapore Airlinesa jedan je čovjek poginuo.

Let SQ321 Singapore Aira naišao je na ozbiljne turbulencije pri ulasku u tajlandski zračni prostor krajem maja, što je izazvalo hitno slijetanje u Bangkoku. Bio je na putu za Singapur iz Londona.

Ove sedmice je oko 40 putnika povrijeđeno kada je let Air Europa naišao na ozbiljne turbulencije na putu iz Madrida za Montevideo, Urugvaj.

Ozbiljne turbulencije na letu Singapore Airlines/U nesreći je jedna osoba poginula, a deseci su ozlijeđeni. Avion preusmjeren u Bangkok radi hitnog slijetanja/Bloomberg

Iako su najturbulentniji letovi oni koji povezuju Santiago u Čileu sa Santa Cruzom u Boliviji, sličnih neravnih vožnji ima diljem svijeta, prema bazi podataka web stranice turbli.

Letovi iz Tokija dominiraju listom najturbulentnijih dugih letova.

Snažna turbulencija nastaje kada se spoje zračne struje koje putuju znatno različitim brzinama. To se obično susreće na granicama mlaznih struja, iznad planina i u određenim olujnim oblacima, prema web-stranici turbli.

Naprimjer, turbulencije na ruti Santiago-Santa Cruz stvaraju vjetrovi od Tihog do Atlantskog okeana koji teku gotovo okomito na Ande. Ekvator je također područje dobro poznato po turbulencijama zbog jakih uzlaznih struja i grmljavinske oluje, navodi turbli.

Japan ima visoke nivoe turbulencije izazvane planinama i okeanima.

Najneravnije vožnje nebom |Bloomberg

Internetska stranica turbli izradila je svoje rangiranje analizirajući 150.000 ruta koristeći podatke meteoroloških agencija vlada Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza