Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH
OTVORI GALERIJU

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH

Park prirode Hutovo blato jedan je od najproduktivnijih ekosustava u BiH, ukazuju prve analize s radionice koja je u Hutovu blatu organizirana u sklopu WWF-ovog projekta Parkovi Dinarskog luka.

01.06.2013. 13:02 / Izvor: eKapija.ba

Park prirode Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH i njegovo očuvanje nije značajno samo za sva živa bića koja ovise o njemu, nego i za ekonomiju cijele regije, ukazuju prve analize s radionice koja je u Hutovu blatu organizirana u sklopu WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka". Kako je priopćeno iz WWF-a Mediterranean, analiza za procjenu usluga rađena je po metodologiji po metodologiji Protected Area Benefits Assessment Tool (PA-BAT).

"Ekosustavi Hutovog blata nude cijeli spektar ekonomsko značajnih usluga od velike važnosti za ljudsku dobrobit i ekonomiju, od podržavanja turizma, poljoprivrede i ribolova, pročišćavanja voda, do ublažavanja prirodnih opasnosti kao što su poplave, koje su samo u 2010. uzročile milijunske štete", navodi se u analizi. Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je kako Hutovo blato nije poznato samo po svojoj ljepoti i iznimnoj biološkoj raznolikosti koncentriranoj na dosta malom području, već i po uslugama koje ono pruža lokalnom stanovništvu sve do delte Neretve u Hrvatskoj.

"Nadamo se da će  državna tijela uzeti u obzir i te usluge kad se odlučuje o budućnosti Hutovog blata, još posebno u svjetlu prijetnji preusmjeravanjem voda izgradnjom novih hidroelektrana na Gornjim horizontima", kazao je Zovko.

"Izrada procjene vrijednosti nekog zaštićenog područja po metodologiji PA-BAT donosi veću povezanost sa dionicima i nudi osnovu za razvoj zaštićenog područja u skladu sa principima održivog razvoja. Metodologija omogućava identifikaciju ekonomskih i socijalnih dobrobiti nekog zaštićenog područja i ekoloških usluga koje ono pruža ljudima koji žive u tom području. Prva iskustva su pokazala da su dionici prije svega iznenađeni opsegom i kvalitetom usluga koje im pruža neko zaštićeno područje, što se pokazalo i u slučaju Hutovog blata“, dodao je Leon Kebe, vođa projekta "Parkovi Dinarskog luka" iz WWF-a.

 U sklopu programa Dana Parka prirode Hutovo blato predstavljene su i aktivnosti u poticanju eko turizma, prije svega ponuda promatranja ptica. U suradnji sa udrugom Eko Most iz Mostara organizirana je umjetnička kolonija Uživajmo u remek djelu prirode, koju su vodili akademski kipar Vladimir Mičković, akademska slikarica Ivona Terzić i profesor vizualnih komunikacija Saša Šantić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza