Zlatna jesen u Lukomiru i pripreme za zimu

30.09.2013. 15:14 / Izvor: Fena
Zlatna jesen u Lukomiru i pripreme za zimu
OTVORI GALERIJU

Najizolovanije i jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine, selo Lukomir, smješteno na južnim padinama Bjelašnice priprema se za zimu.

Najizolovanije i jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine, selo Lukomir, smješteno na južnim padinama Bjelašnice priprema se za zimu. Stanovnici sakupljaju ljetinu, beru plodove i spremaju zimnicu.

Ljubitelji prirode, planinari, rekreativci i turisti koriste lijepo vrijeme zlatne jeseni za pohod Lukomiru.

Tako je bilo i proteklog vikenda, kad je 40-ak planinara u organizaciji sarajevskog Planinarskog društva "Energoinvest" subotnji dan provelo u trosatnom pješačenju od Umoljana do Lukomira, a onda se duž kanjona Rakitnice spustili do polazišta.

I u nedjelju su ljubitelji prirode pohodili Lukomir i uživali u "ljepoti krajolika".

Na rubu prekrasnog kanjona Rakitnice ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir. S ljubaznim domaćinima uz tradicionalna domaća jela i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do "mostarskih vrata" i Prenja, te pogled na Visočicu, Krvavac, Obalj, posjeta Lukomiru je najbolji "antistres tretman".

Posljednje autentično bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom na 1.495 metara nadmorske visine s prvim snijegom postaje „zakovano“.

Iako su više stotina godina stanovnici i zime provodili u Lukomiru, još je neizvjesno da li će dvadesetak naseljenih kuća ostati zaključane ove zime ukoliko njihovi domaćini "siđu na asfalt" kako je to bilo prethodne dvije zime.

Bogati pašnjaci omogućavaju da ljeti na području Lukomira bude i do 4.000 ovaca.

Pretprošla zima bila je prva, nakon više stotina godina, da su kuće u Lukomiru ostale prazne. Tako je bilo i prošle zime, jer je visina snijega na pojedinim mjestima iznosila i do dva metra. U takvim uvjetima jedino volonteri na sankama mogli su doći do Lukomira i donijeti hranu i lijekove starim i bolesnim.

Stećci koji potječu iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se tu živjelo i prije 600 godina.

U Lukomiru je nakon posljednjeg rata izgrađen i društveni dom. U svim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani fimovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza