Bh. planinarke se za Ande pripremaju na Prenju, Bjelašnici, Čvrsnici

06.03.2014. 12:14 / Izvor: Fena
Bh. planinarke se za Ande pripremaju na Prenju, Bjelašnici, Čvrsnici
OTVORI GALERIJU

Pripreme Energoinvestove "Prve ženske ekspedicije Ande 2014" koja će se popeti na najviši vrh planine Huaskaran u Peruu na 6.768 m nadmorske visine se odvijaju na bh planinama.

Pripreme Energoinvestove "Prve ženske ekspedicije Ande 2014" koja će se popeti na najviši vrh planine Huaskaran u Peruu na  6.768 m nadmorske visine se odvijaju na bh. planinama.

Pripreme su posljednjih mjesec dana posebno intenzivirane i realiziraju se prema planu vođe ekspedicije Dragana Ilića Blackya.

"Do sada smo prošle pet pripremnih tura na planinama Bjelašnici, Prenju, Čvrsnici i Visočici. Ture su obuhvatale psiho-fizičke pripreme penjanjem ruta sa velikim razlikama u nadmorskim visinama i sa velikim teretom na leđima u dobrim i lošim vremenskim uslovima pri čemu su loši vremenski uslovi dobri za trening psihičke izdržljivosti članica. Realiziramo i tehničke pripreme  kao što je bio alpinistički uspon na Zelenu glavu na Prenju, penjanje kuloara uz upotrebu alpinističke opreme, pravljenja štanda i osiguravanje partnera, priječenje grebena", izjavila je za Agenciju FENA članica ekspedicije Hasna Smječanin.

Dodaje da su imale uspon Josipovom stazom na Bjelašnici po izuzetno lošim vremenskim uslovima, zatim uspon na Hranisavu iz Ljubovčića, uspon na Zelenu glavu na Prenju, uspon na Pločno na Čvrsnici, te priječenje grebena Subar – Vito na Visočici.

Treninzi će se nastaviti istim intenzitetom uz postavljanje većih zahtjeva članicama ekspedicije u smislu psiho-fizičke izdržljivosti i tehničkog znanja.

Uporedo s pripremama, članice ekspedicije su angažovane zajedno sa Organizacionim odborom na traženju sponzora, što je u ovom momentu, kaže Smječanin, možda i teži posao u odnosu na pripreme.

Ekspedicija je podržana od Planinarskog saveza Kantona Sarajevo i Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, a podrška ima simbolički - materijalni i više moralni značaj.

"Do sada je prikupljeno nekoliko manjih donacija, a u toku je proces finaliziranja projekta kojim bi nas podžao BH Telecom", kaže Smječanin.

Ande su jedan od najviših planinskih lanaca svijeta, gdje je „Cordillera Blanca“ među najatraktivnijim i najljepšim dijelovima tog masiva. Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje. Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike. Planina ima dva vrha, a to su sjeverni (6.655 m) i južni (6.768 m) Huaskaran, koje dijeli sedlo La Garganta (6.100 m), koje je ujedno i mjesto zadnjeg logora za završni uspon na oba vrha.

Ekipu, koja se priprema za Huaskaran, sačinjava sedam vrhunskih planinarki iz različitih planinarskih društava. To su: Hasna Smječanin, Sanja Mitrović i Emira Hukić (PSD Energoinvest), Dženita Merdan (PD Igman), Aida Mujić (No Comment), Daliborka Strika i Lejla Terzić (PD Željezničar). Sve one imaju dugogodišnje planinarsko iskustvo, koje je stečeno na usponima u Dinaridima, Alpama, Kavkazu i dalekim Himalajima. Većina ih je prošla alpinističku obuku u okviru «Sarajevske škole alpinizma», neke su certificirani planinarski vodiči i sposobni turno skijaši, a sve ih veže ljubav prema planinskim ljepotama.

Ovo je prvi put u istoriji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine. I upravo je žena po imenu Annie S. Pec bila prva koja se popela na Huaskaran. Ova Amerikanka je 1908. godine prva zakoračila na sjeverni Huaskaran, a tek 24 godine kasnije uslijedio je uspon na 91 m viši južni Huaskaran.

Organizator ovog važnog projekta, značajnog za afirmaciju ženskog planinarstva u BiH je Planinarsko smučarsko društvo "Energoinvest" iz Sarajeva.

Ekspedicija će se realizovati u periodu suhe sezone u Andama s trajanjem od mjesec dana.

"Uspon na Huaskaran predstavlja težak i zahtjevan psihofizički poduhvat. Za uspon je potrebna izuzetna fizička spremnost i adekvatna aklimatizacija. Osnovne alpinističke vještine su potrebne za savladavanje određenih dionica uspona posebno pri kretanja po glečeru, kao i na opasnosti od lavina", kaže u razgovoru za Agenciju FENA članica ekspedicije Hasna Smječanin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza