Drač - Posljednja tajna Evrope

13.03.2015. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
Drač - Posljednja tajna Evrope

Jedan je od najstarijih albanskih gradova s nekoliko ostavština iz rimskog doba. Pješčane dine i toplo more okruženi su novoizgrađenim hotelima, diskotekama, restoranima i kafeima...

ALBANIJA 29.04. - 03.05.2015. 5 DANA/BUS

Drač: (Durrës) je uz Valonu i Sarandu najveće turističko mjesto na albanskoj obali Jadranskog mora. Udaljen je 425km od Sarajeva i 33 kilometra zapadno od Tirane s kojom je povezan modernim auto-putem. Jedan je od najstarijih albanskih gradova s nekoliko ostavština iz rimskog doba. Istovremeno je i najveća albanska luka sa 114.000 stanovnika ali i sve atraktivnija destinacija za odmor turista iz cijelog svijeta. Ispod starog grada razvio se novi sa modernim stambenim naseljima, bulevarima i šetalištima. Nedaleko do centra grada je velika pješčana plaža (Durres Beach) duga 40 kilometra sa mikroskopski sitnim pijeskom. Pješčane dine i toplo more okruženi su novoizgrađenim hotelima, diskotekama, restoranima i kafeima... Vreva na ulicama, naglašena gostoprimljivost, zanimljiva gastronomska ponuda, neobična arhitektura s fasadama jarkih boja kao i brojne prirodne ljepote čine danas ovaj dio Albanije, ali i sam Drač, jednom od najtajanstvenijih turističkih destinacija u Evropi koju treba doživjeti u njenoj autentičnoj svakodnevnici...

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 29.04.2015. (SRIJEDA), SARAJEVO – PODGORICA – DRAČ

Okupljanje putnika na Autobuskoj stanici Sarajevo u 21.00h. Polazak autobusa u 21.30h. Putovanje preko Foče, Nikšića, Podgorice, Skadra do Drača.

2. DAN, 30.04.2015. (ČETVRTAK), DRAČ

Dolazak u Drač u prijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Popodne slijedi odlazak u obilazak grada Drača: Amfiteatar - najveći amfiteatar na Balkanu /otkriven 1966. godine, predložen za UNESCO kulturno naslijeđe/, ostaci 15 km dugog akvadukta sagrađenog u doba vladavine Imperatora Hadrijana, Rimska kupatila, Pozorište Estrada, Pozorište lutaka, filharmonijski orkestar, Arheološki i historisjki muzej... Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN, 01.05.2015. (PETAK), DRAČ – TIRANA – KRUJA – DRAČ

Nakon doručka slijedi fakultativni izlet u Tiranu i Kruju. Tirana je najveći i najznačajniji grad Albanije (cca. 500.000 stanovnika) i njen glavni politički i privredni centar. U centru Tirane, na Trgu Skenderbeg nalazi se stara džamija, koju je izgradio Ethem-beg u periodu od 1789. do 1823. godine, kao i Sahat kula, visoka 35 metara, sagrađena 1830. godine. Nakon obilaska centralnog dijela grada odlazimo do južnog dijela grda gdje se nalazi Veliki Park sa vještačkim jezerom, a zatim i do žičare koja će nas odvesti na planinu Dajti odakle se pruža nezaboravan pogleda na cijeli grad. Slobodno vrijeme za odmor. Program nastavljamo odlaskom u Kruju. Kruja je rodno mjesto albanskog narodnog heroja Georgea Kastriotija Skender-bega /Gjergj Kastrioti Skënderbeu/, koji se tokom 15. vijeka uspješno borio protiv nadolazećeg osvajanja Osmanskog carstva. Posjetićemo tvrđavu i Etnografski muzej. Kaldrmisane ulice odvest će nas do čuvenog starog bazara Kruje, u kome se nalazi mnoštvo radnjica sa autentičnim tradicionalnim suvenirima i brojnim turistima. Kruja je jedna od najpoznatijih i najposećenijih turističkih znamenitosti Albanije. Upravo ovdje predlažemo da probate nešto iz bogate albanske kuhinje. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. DAN, 02.05.2015. (SUBOTA), DRAČ – BERAT – DRAČ

Nakon doručka slijedi fakultativni izlet u Berat. Berat, živopisan grad smješten u južno-centralnom dijelu Albanije je vjerovatno najljepši grad ove zemlje. Ovaj veličanstveni, dobro očuvani otomanski grad, sa jedinstveno lijepim donjim gradom i srednjovjekovnim područjem citadele na vrhu brda, mnogi smatraju jednim od najljepših gradova na Balkanu. Zahvaljujući mnogobrojnim prozorima koji ukrašavaju stare kuće sa pogledom na grad, Berat je poznat kao „grad hiljadu prozora" i 1961. godine je proglašen Gradom - Muzejem. Berat leži na obroncima divlje planine Tomori /2146 metara/, odakle, sa nadmoćnog uzvišenja, dominira gradska tvrđava. Berat leži i na desnoj obali reke Osum, koja je isklesala 915 metara duboku klisuru, kroz krečnjačku stijenu zapadnog dijela svoje doline, čineći prirodno vrletno utvrđenje, oko koga je, na nekoliko riječnih terasa - nikao grad. Berat je jedno od najstarijih naselja u Albaniji, sa najranijim tragovima života koji potiču iz perioda od 2600 do 1800 godina prije nove ere. Duga historija Berata je zapravo historija susreta između različitih civilizacija i ljudi, te je svjetovni i multietnički sastav jedan od najznačajnijih stubova na kojima počiva njegovo bogato kulturno naslijeđe. Grad Berat je nastao od dva utvrđenja sa obje strane rijeke Osum i krasi ga 40 vizantijskih crkava i 30 džamija.
Zahvaljujući prijatnoj klimi, u Beratu i okolini obilato se uzgaja izuzetno ukusno povrće, voće i grožđe. Zbog jedinstvenog ukusa i niskog nivoa masnoće masline iz regiona Berata su veoma omiljeni i obavezni sadržaj tradicionalne ishrane.

Nakon obilaska, slijedi povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. DAN, 03.05.2015. (NEDJELJA), DRAČ – SKADAR – SARAJEVO

Doručak. Nakon doručka slijedi putovanja prema Skadru i obilazak jednog od najstarijih gradova Albanije (Skadar na Bojani), čuvene tvrđave Rozafa (ulaznica nije uključena u cijenu) koja dominira gradom, a ista je vezana za jednu od najemotivnijih legendi starih civilizacija (zidanje mlade nevjeste u tvrđavu). Nakon obilaska slijedi nastavak putovanja preko Podgorice i Nikšića prema BiH. Dolazak u Sarajevo u kasnim večernjim satima.

CIJENA: 215,00 KM

U cijenu je uključeno:

  • Bus prijevoz na relaciji Sarajevo-Drač-Sarajevo,
  • Smještaj u hotelu AS 4* (www.harmonia.skyoffice.biz ) ili sličnom u Draču na bazi 3 polupansiona (doručak i večera),
  • Usluge pratioca grupe i kompletnu organizaciju putovanja

U cijenu nije uključeno:

  • Putničko-zdravstveno osiguranje 10,00 KM,
  • Fakultativni izleti i ulaznice u objekte od interesa,
  • Individualni troškovi

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza