Svjetski dan voda uz tešanjsku Oazu

22.03.2015. 14:50 / Izvor: eKapija.ba

​Povodom Svjetskog dana voda koji se na današnji dan od 1993. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a obilježava diljem planete, jučer je podijeljeno 5.000 boca Oaze građanima Sarajeva, Mostara, Tuzle i Zenice.

Povodom Svjetskog dana voda koji se na današnji dan od 1993. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a obilježava diljem planete, jučer je podijeljeno 5.000 boca Oaze  građanima Sarajeva, Mostara, Tuzle i Zenice.

Bosna i Hercegovina je najbogatija vodom od svih zemalja u regiji. Prema podacima Svjetske banke za 2012. godinu, Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Ove godine prirodna mineralna voda Oaza  - Tešanjski kiseljak nagrađena je srebrenom medaljom za kvalitet na ovogodišnjem 25. po redu Međunarodnom testiranju voda u američkom Berkeley Springsu. Pored ovogodišnje srebrene medalje, Oaza je do sada na „Berkeley Springs International Water Tasting Awards“ ocijenjena najprije zlatnom medaljom 1998., zatim srebrenom medaljom 2000., potom  bronzanom medaljom 2001., te zlatnom medaljom 2002. godine. Oaza je svojevremeno bila i na zvaničnom meniju “Bijele kuće”.

"Crni vrh" pokraj Tešnja, izvorište je vode OAZA  na mjestu izolovanom od savremenih zagađenja. Geografska istraživanja pokazuju izvanrednu nepropusnu strukturu zemljišta, štiteći podzemne vode od površinskog zagađenja. Prirodna zaštićenost podzemnih voda jejedna od osnovnih prednosti kvaliteta vode. Voda OAZA je visokokvalitetna voda za piće sa odličnim organoleptičkim, fizičko – hemijskim i biološkim karakteristikama. Zahvaljujući  bogatstvu kalcijuma i magnezijuma, kao i sulfatima, a niskim vrijednostima kalijuma, voda OAZA ima idealno izbalansiran odnos minerala.Zbog brze apsorpcije vode u organizmu, voda OAZA posebno se preporučuje sportistima i osobama koje se izlažu teškim fizičkim poslovima.OAZA je bosanska voda, najviše što Bosna može dati! To je bosansko čudo i jedna od najboljih mineralnih voda na svijetu.

                                                                   

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza