Stolac deveti put domaćin manifestacije ''Hercegovački plodovi Mediterana''

19.09.2016. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Stolac deveti put domaćin manifestacije ''Hercegovački plodovi Mediterana''

Cilj ove manifestacije je razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline.

Cilj ove manifestacije je razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline, te njihovih prerađevina, kao i promoviranje ovih kultura i educiranje svih zainteresiranih za sadnju ovih kultura.

Hercegovački plodovi Mediterana - specijalizirani poljoprivredni sajam za šipak-nar. smokvu i masline, održava se 30. rujna i 01. listopada u Stocu. Sajam ima devetogodišnju tradicija zahvaljujući Općini Stolac, koja je prepoznala potencijal ovih sorti i odlučila kvalitetnim i stručnim programima pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima mediteranskih poljoprivrednih kultura.

Kao i prošle, i ove godine Sajam se održava u Gradskoj športskoj dvorani kod osnovne škole u Stocu, gdje će posjetitelji moći vidjeti raznoliku ponudu mediteranskih proizvoda i njihovih prerađevina.

Organizatori sajamske manifestacije. Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja. naglašavaju kako je cilj ove manifestacije razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline, te njihovih prerađevina, kao i promoviranje ovih kultura i educiranje svih zainteresiranih za sadnju ovih kultura.

Svečano otvorenje sajma najavljenoje u petak 30. rujna, u 11 sati. Prije svečanog otvorenja obavit će se prijam uzvanika i gostiju, koji započinje u 10 sati. Za posjetitelje će sajam biti otvoren od 12 sati do 20 sati, dok su stručne radionice planirane od 12 do 15 sati.

Od 12 sati svi zainteresirani se mogu pridružiti prezentaciji projekta podizanja plantažnih zasada masline u Hercegovini, kao i proizvodnji i sušenju smokava, zaštiti i prihrani submediteranskih kultura, navodnjavanju vinove loze, te suvremenom uzgoju trešnje.

Od 14 sati kreće prezentacija novosti u procesu plantažiranja, destiliranja i plasmana smilja. Na toj prezentaciji će se govoriti o mogućnostima intenziviranja plantažne proizvodnje i prerade aromatičnog bilja, kao i o štetnicima smilja i prevenciji.

U 20 sati počinje druženje posjetitelja i izlagača uz glazbeni sastav.

U subotu, 01. listopada, načelnik općine Stjepan Bošković, dodijeliti će nagrade najuspješnijim izlagačima. Program će potrajati do ponoći, pa organizatori pozivaju sve posjetitelje na druženje s proizvođačima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza