U Travniku napravljena porcija od 2.160 ćevapa

Pauza / TURIZAM I GASTRO

U Travniku napravljena porcija od 2.160 ćevapa

Povodom obilježavanja Dana općine u Travniku je danas napravljena najveća porcija ćevapa u BiH. Porcija od 2.160 ćevapa napravljena je za 30 minuta.

21.03.2019. 16:39 / Izvor: Dnevni Avaz

Organizator ovog događaja je čuvena travnička ćevabdžinica "Hari". 

Porcija sadrži 2.160 ćevapa u "pitici" , kako u Travniku zovu somun ili lepinju, promjera 1,5 metara, prenosi Dnevni avaz.

"Bosna i Hercegovina je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo je onih koji odmah ne pomisle da jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradile Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirale bosanske ćevape i uvrstile ih u gastronomsku ponudu.", izjavila je Aldijana Dizdar, marketing-menadžer ćevabdžinice "Hari" u Travniku.

Dodala je kako bh. ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top-listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice "TasteAtlas-World food atlas".

"Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo, kako ih ne bi, zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi.", naglasila je Dizdar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza