U četvrtak počinje Sarajevo International Guitar Festival 2013

01.04.2013. 12:07 / Izvor: eKapija.ba
U četvrtak počinje Sarajevo International Guitar Festival 2013

Već treću godinu zaredom organizacioni tim Festivala, predvođen direktorom Šehu Đanijem, u Sarajevu okuplja vrhunske gitariste današnjice.

Ostala su još samo četiri dana do početka Sarajevo International Guitar Festivala 2013, koji će se održati u glavnom gradu naše zemlje u periodu od 04. do 08. aprila. Već treću godinu zaredom organizacioni tim Festivala, predvođen direktorom  Šehu Đanijem, u Sarajevu okuplja vrhunske gitariste današnjice. I ove, kao i pethodnih godina, Festival će obuhvatiti koncertne aktivnosti, radionice za učenike i studente  gitare, te gitarističko takmičenje.

U okviru koncertnih dešavanja svake festivalske večeri nastupit će renomirani umjetnici u oblasti muzike za gitaru. Festival će koncertom 04. aprila u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvoriti mladi gitarista Petrit Çeku. U petak, 05. aprila, u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom u Narodnom pozorištu bit će održan koncert na kojem će premijerno nastupiti SIGF Quartet, kojeg čine gitaristi Alexander Swete, Zoran Krajišnik, Đani Šehu i Igor Mijatović.

Sarajevo International Guitar Festival se i ove godine priključuje scvečanom obilježavanju 06. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva, te će, pored ostalih festivalskih aktivnosti, te večeri u sali Doma oružanih snaga BiH biti upriličen koncert ansambla Anonimus 4 iz Beograda, te uspješne francuske gitaristice Gaëlle Solal. U nedjelju, 07.aprila, u istoj koncertnoj sali nastupit će i slovenački gitarista i kompozitor Nejc Kuhar, te brazilski gitaristički sastav Duo Siqueira Lima. Festival će u ponedjeljak, 08. aprila zatvoriti mladi bosanskohercegovački gitarista Sanel Redžić koncertom u sali Doma Oružanih snaga BiH.

Paralelno će se u prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu održavati takmičarski i edukativni program Festivala.

Za  sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza