U Lukomir se mještani vraćaju ranije
OTVORI GALERIJU

Pauza / TURIZAM I GASTRO

U Lukomir se mještani vraćaju ranije

13.03.2014. 10:07 / Izvor: Fena

I u bjelašničkom selu Lukomir ovogodišnje proljeće je znatno ranije stiglo nego prethodnih godina, zbog čega će se mještani vratiti u svoje kuće na 1. 495 metara nadmorske već početkom aprila.

Snijega nema u Lukomiru, kazao je za agenciju Fena Mujo Masleša, čija kuća u Lukomiru je jedna od 22 koje su od novembra prošle godine zaključane nakon čega je selo  utonulo u zimski san.

Njegovi stanovnici  će se na svoja ognjišta vratiti  ranije ovog proljeća, jer nema snijega a kako Masleša kaže on već naredne sedmice namjerava da ode u Lukomir da bi  pripremio zemljište za sijanje povrća. 

"Ranijih godina i sredinom maja je zbog nanosa snijega, ako ne prođe bager, bilo teško stići do Lukomira, a ovih dana se bez problema  autom dolazi u selo", kaže Masleša koji je prije nekoliko dana  obišao svoju kuću.

Ovo je bila treća zima tokom koje su mještani Lukomira izbivali iz sela boraveći u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu.

Torovi i štale u kojima je u 15 domaćinstava oko 3.000 ovaca i krava  uskoro će biti puni, jer  će se seljani koji imaju stoku vratiti u Lukomir već za 20-ak dana.

Oni koji nemaju ovce i krave svoje kuće će otključati nešto kasnije. 

Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Višestoljetna tradicija  prezimljavanja na  vlastitim ognjištima prekinuta je prije dvije zime, a  ovo je treća  tokom koje je Lukomir selo bez seljana i najpustije mjesto u BiH.

Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara  nadmorske visine i posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom gdje su sve do ove  zimi nanosi snijega bili višemetarski.

Na rubu prekrasnog kanjona Rakitnice, ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir.

Uz tradicionalna domaća jela i prirodne  napitke koje Mujo Masleša služi u Lukomiru u "Ljetnoj bašti" i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do "mostarskih vrata"  i Prenja, te pogled na Visočicu, Krvavac, Obalj, posjeta  Lukomiru je  ljubiteljima prirode nezaobilazna destinacija.

Food and Travel svojim je čitaocima preporučio  Sarajevo, ne samo kao kulturno-historijsku lokaciju vrijednu pažnje već prvenstveno kao jednu od zanimljivijih kulinarskih meta. I zajednica bloggera, popularna među mlađom populacijom, čini se sve je zainteresovanija za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Među "Šest stvari koje ne biste trebali (ali biste mogli) propustiti u Sarajevu, BiH"  je i "Ručak u Lukomiru, najvišem i najizolovanijem planinskom selu u BiH",a tu je i blog Andrewa Mazibrade pisan u augustu 2013. "Na olimpijskim planinama - masiv Bjelašnice u Bosni i Hercegovini".

Lukomir pripada općini Konjic, a već treću zimu je pust jer se put ne pročišćava.

Nekad je bilo drugačije, put  je čišćen redovno, pa seljani Lukomira nisu tokom zime morali biti "raseljeni" po okolini Sarajeva.

Stećci koji potječu iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina.

U Lukomiru je nakon posljednjeg rata izgrađen i društveni dom. U svim turističkim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani fimovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza