Nema uslova za proglašenje epizode "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

23.11.2019. 16:55 / Izvor: Akta.ba
Nema uslova za proglašenje epizode 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopštava da je, praćenjem koncentracije zagađujućih

materija u zraku putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku (50 µg/m3) za

dan 22.11.2019.godine. Prekoračenje je zabilježeno na stanicama Otoka - 91 µg/m3, mobilnoj stanici Ilidža - 68 µg/m3 i Ilijaš 96 µg/m3 .

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim satima se očekuje oblačno vrijeme, sa slabom temperaturnom inverzijom i vjetrom južnog i jugoistočnog smjera brzine 2-3 m/s. 

Praćenjem stanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo porast koncentracija PM10 čestica u zraku je konstatovan u večernjim i jutarnjim satima usljed pada temperatura i povećanja emisija u zrak.

Međutim, u toku dana zbog pojačavanja vjetra i zagrijavanja kotlinskih dijelova dolazi do "razbijanja" inverzije i  "čišćenja" dijelova Kantona.

Stoga, Stručno tijelo saopštava da se nisu se stekli uslovi za proglašenje epizode "Pripravnost".

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje se rizičnim grupama stanovništva - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim

oboljenjima smanjeno kretanje i boravak vani u jutarnjim i večernjim satima.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: "Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u

Kantonu Sarajevo" na web stranici Zavoda, a na stranici kvalitetzrakamogu se pratiti izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka. 

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza