Projekt INZ-a za učenice šestih razreda okončan i u Žepču

03.02.2020. 08:47 / Izvor: Akta.ba

Nakon Kaknja, Vareša, olova i Breze, projekt je tokom januara uspješno okončan i u Žepču, a nastavljen na području Grada Zenica.

Uokviru projekta Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) timovi Službe za školsku higijenu su završili seriju radionica u sedam osnovnih škola na području općine Žepče.

Projektom “Zdrave, snažne, edukovane”, je planirano da budu obuhvaćene sve djevojčice uzrasta šestog razreda osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, njih oko dvije hiljade i tri stotine (2.300).

Uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal za radionice koje će biti održane u svim školskim objektima dvanaest općina ovog kantona.

Nakon Kaknja, Vareša, olova i Breze, projekt je tokom januara uspješno okončan i u Žepču, a nastavljen na području Grada Zenica.

U Žepču je u sedam školskih objekata obuhvaćena 151 učenica, i to u centralnoj Osnovnoj školi "Žepče" u gradu Žepče, OŠ "Abdulvehab Ilhamija" Željezno Polje, OŠ "Begov Han", centralnoj OŠ "Fra Grga Martić" Ozimica i njenim područnim školama u Lug-Brankovićima, Ponijevu i Globarici, dok su učenice Osnovne glazbene škole "Katarina Kotromanić Kosača" predavanja slušala u svojim matičnim školama, u kojima pohađaju redovnu nastavu.

"Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. Radionice i časovi edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor na temu i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura, koje su osigurale društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo i Violeta d.o.o. Grude", kaže dr. Fadil Šabović, načelnik Službe.

Projekt će biti provođen do kraja školske 2019./2020. godine u oko 75 osnovnih škola, od Tešnja, Usore i Doboj Juga na sjeveru, do Visokog, Breze i Olova na jugu kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza