Ažurirane Mjere za smanjenje rizika od infekcije SARS CoV-2 na radnom mjestu

14.10.2020. 10:15 / Izvor: Akta.ba
Ažurirane Mjere za smanjenje rizika od infekcije SARS CoV-2 na radnom mjestu

Zavod za javno zdravstvo KS objavio Ažurirane Mjere za smanjenje rizika od infekcije SARS CoV-2 virusom na radnom mjestu u vrijeme pandemije.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upoznao je Vladu Kantona Sarajevo sa dokumentom ažuriranih Mjera poslodavcima u ustanovama i institucijama nad kojima su nadležni, jer je nastupila sezona respiratornih oboljenja.

One im se daju na znanje i postupanje, u cilju izrade detaljnijih Planova za smanjenje rizika od infekcije SARS CoV-2 virusom na radnom mjestu za vrijeme pandemije COVID-19.

Da bi se spriječilo i/ili ograničilo širenje COVID19 u zajednici, kao što je i radno mjesto u ustanovi/instituciji, uzimaju se u obzir sljedeći principi i mjere smanjenja rizika. Mjere smanjenja rizika koje su više protektivne, uključuju odvajanje ljudi jednih od drugih ili zajedničkih površina fizičkim distanciranjem i fizičkim barijerama. Mjere koje su manje protektivne oslanjaju se na pojedince da  dosljedno slijede lične preventivne mjere (npr. čišćenje prostora, upotrebu lične zaštitne opreme, nošenje nemedicinskih maski ili platnenih maski za lice). U nekim okolnostima  fizičko distanciranje možda neće biti moguće. 

Da bi se maksimizirala sigurnost i zaštita, koristiti "slojeviti" pristup s više preventivnih mjera za smanjenje rizika od širenja COVID‐19, uključujući smanjenje broja  interakcija s drugima i povećanje sigurnosti neophodnih interakcija. Objedinjavanje više mjera jača potencijalno smanjenja rizika. 

Primjeri mjera za smanjenje rizika dati su na razmatranje poslodavcima. Ohrabruju se poslodavci  i  zaposlenici  da  pronađu  kreativne  i  adaptivne  načine  za  ublažavanje  rizika  na  radnom  mjestu  koji  će  se  podudarati  sa  javnozdravstvenim savjetima uz poštivanje prava radnika. 

Ostale Mjere za smanjenje rizika od ove infekcije na radnom mjestu u vrijeme pandemije mogu se naći na linku:

https://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.gov.ba/files/mjere_covid_radno_mjesto.pdf

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza