INZ školaskim ustanovama uputio set dokumenata o biosigurnosnim mjerama

20.10.2020. 11:43 / Izvor: Akta.ba
INZ školaskim ustanovama uputio set dokumenata o biosigurnosnim mjerama

U INZ-u naglašavaju da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je početkom oktobra ustanovama za smještaj učenika i studenata u Zeničko-dobojskom kantonu dostavio set od osam dokumenata pod nazivom "Objekti za smještaj učenika i studenata i COVID-19".

Dokumenti sadržavaju metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti ustanovama u kontekstu COVID-19, plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, definisanog Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-4670/20 od 20.08.2020. godine u poglavlju VII, tačka 3. Ovaj dokument je dostupan i na web stranici Instituta www.inz.ba.

U INZ-u naglašavaju da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički se može učiniti dovoljno da se rizik smanji na minimum, te uči na iskustvu i kontinuirano poboljšava sistem biosigurnosti.

"Timovi Službe za školsku higijenu će ponovo posjetiti ustanove u narednom periodu, te djelovati u savjetodavnom smislu na povećanju biosigurnosti u ustanovama za smještaj učenika i studenata zajedno sa predstavnicima tih ustanova, kao i u korespondenciji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Ministarstvom zdravstva ZDK. Od tih ustanova očekujemo povratne informacije, njihove vlastite izrađene planove samokontrole, koje ćemo zajedno usavršavati", ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Ustanovama su proslijeđeni, te na web stranici INZ-a dostupni dopisi ustanovama za smještaj učenika i studenata, preporuke za njihov rad, prijedlozi Plana sistema biosigurnosti, Plana organizacije i rada, dopis sa svim bitnim službenim brojevima telefona, te dva dokumenta iz oblasti održavanja higijene. Iako prvenstveno napravljeni za ustanove u ZDK, primjenjive su i korisne svim slinim ustanovama u BIH, ističu u Institutu.

Svi dokumenti su dostupni na web stranici INZ.ba, odnosno u njenoj sekciji multimedija-PDF brošure .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza