Šta znamo, a šta ne o vakcini protiv korona virusa

11.11.2020. 09:09 / Izvor: Agencije
Šta znamo, a šta ne o vakcini protiv korona virusa

Iako je vakcina protiv COVID-19 nadohvat ruke, stručnjaci ističu da postoje brojna neodgovorena pitanja.

Odobrenje vakcine protiv korona virusa nadohvat je ruke, međutim, i dalje postoje neodgovorena pitanja. Kada je riječ o efikasnosti, farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech tvrde da je njihova eksperimentalna vakcina 90 posto efikasna u sprečavanju zaraze korona virusom. Međutim, ovo je samo početna prosudba, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Podaci o efikasnosti unutar određenih demografskih grupa još nisu dostupni. Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite kaže da nivo efikasnosti za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama nije još uvijek ustanovljena. Tvrdnja o 90-postotnoj efikasnosti tek treba biti objavljena u medicinskom časopisu, kaže Sander. Ako se tvrdnja dokaže, to će biti neobično visok postotak efikasnosti, dodaje.

Dostupnost

Evropska komisija mjesecima je pregovarala s Pfizerom i BioNTechom kako bi vakcinu dobile članice Evropske unije čim ona postane dostupna. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je Berlin zatražio oko 100 miliona doza vakcina. Članice EU-a dobit će doze prema broju stanovništva.

Distribucija

Ko će prvi dobiti dozu vakcine?

Starije osobe, naročito one s akutnim bolestima, te zdravstveni radnici imat će prioritet pri raspodjeli vakcina. Ljudi koji rade poslove nužne za funkcioniranje društva - uključujući i vladine djelatnike, policajce, vatrogasce i nastavnike - također će imati prednost.

Praktična primjena

Prema Spahnu, vakcinisanje će se odvijati u centrima određenim za to, koji će biti u narednih 10 dana postavljeni u Njemačkoj. Mobilni medicinski timovi također će provoditi vakcinisanje.

Promet i skladištenje vakcina moglo bi biti izazovno, s obzirom na činjenicu da se vakcina mora držati na minus 70 stepeni Celzijusa.

Trajanje imuniteta

Nije vjerovatno da jedna doza vakcine protiv korona virusa može primatelja učiniti imunim za cijeli život. Stručnjaci kažu da će se vakcinisanje morati ponavljati, slično kao za gripu. Veliko neodgovoreno pitanje je može li neko ko je imuniziran vakcinom i dalje prenositi virus na druge. Ovo bi moglo predstavljati veliki problem u slučaju zdravstvenih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza