7 loših navika koje mogu izazvati požar u kući

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

7 loših navika koje mogu izazvati požar u kući

Donosimo vam listu loših navika koje mogu izazvati požar u kući.

19.11.2020. 11:35 / Izvor: Akta.ba

Vatrozaštita d.o.o. iz Živinica donosi listu loših navika koje mogu izazvati požar u kući.

Krivo spajate električne aparate

Uvijek morate ostaviti prostora okolo električnih aparata jer ne smijete dozvoliti toploti koju stvaraju da se generira. Svi veliki kućanski aparati poput štednjaka, frižidera i mašine za pranje veša moraju biti direktno uključeni u svoju utičnicu, a ne spojeni preko produžnog kabela. Ako nekoliko velikih aparata uključujete u struju preko jednog kabla, riskirate kratki spoj koji može prouzročiti požar.

Odlazite iz kuhinje dok je šporet upaljen

Jedan od najčešćih uzroka kućnih požara je kuhanje. Potrebno je nekoliko sekundi da plin ili električna ploča izazovu vatru pa zbog toga vatrogasci savjetuju da nikada ne odlazite iz kuhinje dok kuhate.

Najčešći uzrok požara ljeti u kućama i stanovima je ostavljanje uključenih električnih ploča bez nadzora te neoprezno ostavljanje upaljenih cigareta.

Koristite stare i oštećene produžne kablove

Oni mogu uzrokovati strujni udar i također povećavaj rizik od požara u domu. Vrućina i iskre koje stvaraju ‘otvorene’ žice u kablu može doći u dodir s bilo kojim zapaljivim predmetom (tepih, plahta, kuhinjska krpa) i u roku od 30 sekundi uzrokovati požar.

Ostavljate električne aparate upaljene kad izlazite iz kuće

Mnogi danas imaju naviku npr. otići do trgovine dok mašina za veš radi. Stručnjaci i vatrogasci savjetuju da nikada ne ostavljate električne aparate ‘u pogonu’ bez nadzora.

Kada odlazite na godišnji odmor sve električne aparate potrebno je isključiti iz struje: televizor, računar, lampe, veš mašinu i mašinu za suđe, frižider, naročito ako vas neće biti duže vrijeme.

Ne čistite sušilicu za veš

Tačnije, filter sušilice i prostor okolo bubnja u kojem se skupljaju ostaci tkanina. Oni će se nakupiti bez čišćenja, a toplina koju proizvodi sušilica mogla bi ih zapaliti.

Plinski bojler uslijed neredovitog održavanja može eksplodirati i tako također izazvati požar, kao i običan bojler koji se ne čisti od kamenca.

Ne gasite svijeće

Zapamtite da jedna mala svijeća može uzrokovati veliki požar, a Vama je potrebna sekunda da je ugasite. Lako se prevrnu ili ih Vaši kućni ljubimci (ukoliko ih imate) mogu srušiti.

Odgađate čišćenje dimnjaka

Kreozot je opasna tvar koja se nakuplja prilikom paljenja drva i jedan je od glavnih uzroka požara u dimnjaku. Dva puta godišnje pozovite dimnjačara da očisti i pregleda dimnjak, jednom prije početka sezone grijanja i nakon nje, ali po potrebi i tokom sezone, ako primijetite da vaš dimnjak jako dimi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza