Prva autorska pjesma koja poziva na spas rijeka Balkana

27.11.2020. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Prva autorska pjesma koja poziva na spas rijeka Balkana

Bend Insane Insan u BiH snimio autorsku pjesmu koja poziva na spas rijeka Balkana.

U okviru kampanje “Umjetnici/e za spas rijeka Balkana” (Artists for Balkan Rivers) koju je 21. juna, na Svjetski dan muzike, uz pomoć mnogih umjetnika/ica iz regije, pokrenuo Riverwatch, međunarodna organizacija posvećena zaštiti rijeka i vodotokova Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, snimljena je i prva autorska pjesma koja poziva na spas rijeka. Riječ je o pjesmi “Be like water” (Budi kao voda),  benda Insane Insan, a inspirisana je ljepotom rijeka i njihovim blagodetima, no i pohlepom ljudi koji ih uništavaju radi vlastitih profita. Napisana je na engleskom i francuskom jeziku, a video spot je realizovan na rijeci Trebižat, u saradnji sa Udrugom Tajna Prirode iz Čapljine.

Međunarodni bend Insane insanje oformljen 2018. godine i čine ga umjetnici iz Turske, Francuske, Njemačke i BiH: Nina Gerin, Tayfun Kesgin, Thomas Crauk, Enes Zlatar Bure, Dušan Vranić Duco, Dragan Rokvić, Mladen Tvrtković i Amar Češljar. Predstavlja fuziju muzičkih pravaca poput funka, soula, hip-hopa i jazza, a svoj repertoar izvode na njemačkom, francuskom, turskom, engleskom, te kao novitet, i na farsi- perzijskom jeziku. Kao apsolutno osvježenje na sceni, Insane Insan iza sebe ima album "Insanax", koji je dostupan za preuzimanje na svim online platformama.  

"Voda znači život. To je jedan od glavnih elemenata na kojem uspijeva sav život na ovoj planeti, ali i nešto što se nalazi daleko izvan naše planete. Misterija je na koju nauka nije uspjela pronaći odgovor, jer poprima različite oblike, prkosi gravitaciji, ima neograničeno pamćenje i komunicira sa bićima u svom okruženju opažajući njihove riječi, djela i emocije. Dakle, voda je energetski živa i inteligentna. Ako uništimo svoje vodne resurse, uništavamo sebe, svoju planetu i sve ono što ovo mjesto čini tako bogatim, tako pogodnim za život i tako lijepim. Voda povezuje mjesta i ljude, crta najljepše krajolike i stvara nevjerojatna staništa u kojima mogu uspijevati najdivnije biljke i životinje. U osnovi život bez vode jednostavno nije moguć. Smatramo izuzetno važnim da svako od nas učini sve što može kako bi doprinio projektima koji se bave očuvanjem naše životne sredine, posebno zbog živih bića koja naseljavaju ova mjesta i zbog budućnosti naše planete i budućih generacija", poručio je član benda, Tayfun Kesgin.

 

Enes Zlatar Bure, u čijem je studiju snimljena pjesma i produciran video, ističe da umjetnost može i treba da bude aktivna prema problemima koji se javljaju u društvu, a jedan od najvećih problema današnjeg društva je loš odnos prema prirodi. 

"Lično mislim da umjetnost ne može mnogo da promjeni, ali može barem da konstantno ukazuje na brutalan odnos političara prema prirodi i njihovu usmjerenost isključivo na profit. A, političari su ti koji imaju moć da mijenjaju stvari u društvu, a mi ih biramo".

 “Umjetnici/e za spas rijeka Balkana”, dio su regionalne kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” koju su pokrenule evropske organizacije EuroNatur i RiverWatch sa ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju rijeka Balkana u saradnji sa lokalnim partnerima na balkanskom poluostrvu. Koordinator ove kampanje u BiH je Centar za životnu sredinu. Kampanja je okupila mnoge umjetnike i umjetnice širom Balkana u zajedničkom cilju širenja svijesti o planovima i invaziji malih hidrocentrala (MHE) na rijekama koje su krvotok ove regije. 

Podsjećamo, planirana je izgradnja preko 3000 MHE na rijekama na široj teritoriji Balkana, a samo u BiH  je planirano ili je u izgradnji preko 400 MHE. Nakon zahtjeva Koalicije za zaštitu rijeka BiH te na osnovu Zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana koji je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio u junu ove godine, iz Vlade FBiH je najavljeno da će ubrzo poduzeti konkretne mjere i aktivnosti po pitanju njegovog sprovođenja. Vodeća pozicija u Republici Srpskoj takođe je predložila zaključak o uvođenju moratorijuma na male hidroelektrane u okviru rasprave o prijedlogu Zakona o koncesijama, međutim na sjednici Narodne skupštine RS koja je održana u julu, on nije nije usvojen. 

Pozivamo sve ljude, sve umjetnike i ljubitelje rijeka, kao i sve one koji umiju da budu dovoljno ponizni pred blagodetima prirode, da je čuvaju i daleko prenesu poruke ove predivne pjesme. Ukoliko ste umjetnik/ca i želite se pridružiti ovoj kampanji te pomoći nam da zaustavimo ekocid i spasimo naše rijeke, šume i prirodu budite slobodno javiti nam se na: info@czzs.org, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

                                                                                                

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza