Na međunarodnom skupu o mjeriteljstvu predstavljen "One health" koncept rada INZ

21.05.2021. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Na međunarodnom skupu o mjeriteljstvu predstavljen 'One health' koncept rada INZ

Zvaničnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) protekla dva dana imali su priliku široj regionalnoj i međunarodnoj javnosti predstaviti koncept Jednog - jedinstvenog zdravlja.

Zvaničnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) protekla dva dana imali su priliku široj regionalnoj i međunarodnoj javnosti predstaviti koncept Jednog - jedinstvenog zdravlja (One health) po kojem ova institucija prva i za sada jedina u potpunosti posluje na području jugoistočne Evrope.

Naime, povodom 20. maja, Svjetskog dana mjeriteljstva, HMD - Hrvatsko mjeriteljsko društvo i partneri su organizovali dvodnevni međunarodni skup - konferenciju Konferencija "Svjetski dan mjeriteljstva". Zbog okolnosti globalne pandemije COVID-19, skup je organiziran u online formi, a prisustvovalo mu je više od 300 stručnjaka iz regiona i Evrope.  

"Kroz sekcije Mjerenje za zdravlje, Novostim u zakonodavstvu i akreditaciji, Projekti imatelja Nacionalnih mjernih laboratorija, Mjeriteljstvo u praksi, te Zanimljivosti iz povijesti mjeriteljstva govorilo se o nacionalnim i međunarodnim standardima, mjeriteljstvu, a sve kroz prizmu aktuelne pandemije", saopćili su iz INZ.

Mladen Jakovčić, predsjednik HMD-a izrazio je zadovoljstvo učešćem INZ-a i predstavljanjem jedinstvenog koncepta na ovom prostoru, kojeg INZ implementira po uzoru na zapadnoevropske institucije javnog zdravlja, a podrazumjeva zajedničku - jedinstvenu brigu o zdravlju ljudi, životinja i bilja.

Autori rada i virtuelne prezentacije INZ-a bili su dr. Senad Huseinagić, direktor INZ-a, Muhamed Gladan, rukovoditelj zavoda za veterinarstvo INZ-a, te Benjamin Čaušević, menadžer za kvalitet INZ-a, koji je ujedno i prezentirao ovaj rad i temu "Izazovi One healtha u BIH".

Učesnici skupa iz BiH su bili i direktor laboratorija Verlab Sarajevo Almir Badnjević, na temu "Zakonski mjeriteljski okvir za medicinska mjerenja", te doc. dr. sc. Belma Fakić iz zeničkog Instituta "Kemal Kapetanović" na temu "Uzorkovanje i reprezentativnost uzorka".

Predavači na skupu su bili još iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Portugala, a dolaze iz oblasti javnog zdravstva, medicinskih ustanova, agencija za lijekove, državnih zavoda, fakulteta, službi, komercijalnih kompanija i državnih ministarstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza