Nekada zelena, praistorijska Arabija privukla je prve ljude iz Afrike

02.09.2021. 13:53 / Izvor: Fena
Nekada zelena, praistorijska Arabija privukla je prve ljude iz Afrike

Motiv za pomno traženje arheoloških ostataka u regiji došao je nakon objavljenih satelitskih snimaka koji su otkrili tragove praistorijskih jezera u sada sušnim regijama.

Istraživač Huw Groucutt prolazi pored pješčanih dina koje se protežu sve do horizonta dok putuje ka arheološkim nalazištima na sjevernom Arapskom poluotoku. No, ti isti pustinjski krajevi nekada su bili bujni i zeleni, privlačeći prve ljude i velike životinje, poput nilskih konja koji su migrirali iz Afrike kako bi se zadržali na praistorijskim jezerima, a sve to je slika pejzaža na koju upućuju najnoviji arheološki nalazi iz ovih krajeva, javlja u svojoj reportaži AP. 

Do prije deset godina Arapski poluotok bio je prazno mjesto na karti za naučnike koji su pokušavali rekonstruirati priču o ranoj ljudskoj evoluciji i iseljavanju iz Afrike. Mnogo se više zna o prvim ljudskim naseljima u regiji Levant - današnjem Izraelu, Jordanu, Libanonu i dijelovima Sirije - gdje su opsežna arheološka istraživanja provedena prije više od jednog stoljeća.

No, Arapski poluotok je također mogao imati važnu ulogu kao most između Afrike i Evroazije, pokazuje studija objavljena u srijedu u časopisu Nature.

"Arabija nije bila dio priče o ranim migracijama ljudi jer je tako malo istraživanja rađeno na tom prostoru", rekao je koautor Michael Petraglia, paleolitski arheolog sa Instituta Max Planck za nauku o ljudskoj historiji u Njemačkoj. Istraživački tim uključivao je naučnike iz Njemačke, Saudijske Arabije, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja. 

Motiv za pomno traženje arheoloških ostataka u regiji došao je nakon objavljenih satelitskih snimaka koji su otkrili tragove praistorijskih jezera u sada sušnim regijama.

"Primijetili smo uzorke boja koje mogu biti ostaci prastarih jezera-pješčane dine su narančaste boje, dok su lokacije drevnih jezera u bijelom ili sivoj boji", rekao je Groucutt, koji je također s Instituta Max Planck.

Opsežna iskopavanja tokom desetljeća otkrila su kameno oruđe iz više razdoblja praistorijskog naseljavanja ranih ljudskih skupina, najstarije prije 400.000 godina. Analiza uzoraka sedimenata iz starih jezera i fosila nilskih konja i drugih životinja otkrila je da je u nekoliko perioda u dalekoj prošlosti arabijski poluotok imao jezera i zelene livade tokom cijele godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza