Dr. Aida Kamišalić-Latifić inženjerka godine u Sloveniji

23.01.2020. 09:25 / Izvor: Oslobođenje
Dr. Aida Kamišalić-Latifić inženjerka godine u Sloveniji

Kao majka dva sina, nogometaša i članica Ženske inicijative za informatiku, razbija stereotipe o muškim profesijama.

"Mogu ti uzeti sve osim znanja”, misao vodilja je Dr. Aida Kamišalić-Latifić otkad je 1992. izbjegla iz vojno napadnute Bosne i Hercegovine u Sloveniju.

A sada uspješan doktor računarstva i informatike, to uvijek i dokazuje sebi i mlađima. Da bi svoje znanje prenijela mladima kao predavač, kao istraživač blokbaster tehnologije i koizumitelj patenta, teži svom međunarodnom priznanju ili kao majka dva sina, nogometaša i članica Ženske inicijative za informatiku, razbija stereotipe o muškim profesijama.

Poput Instituta za informatiku, koji ju je nominovao za inženjera godine, komisije za izbor su također prepoznale da je prošle godine, među svih deset nominiranih, bila najveća inspiracija i primjer mlađim djevojkama.

Kamisalić-Latifić je druga koja nosi ovu laskavu titulu u Sloveniji, kojom organizatori žele pridonijeti populariziranju inženjerstva među ženama.

Medeja Lončar, direktorica kompanije Siemens Slovenija i izvršna direktorica kompanije Siemens Hrvatska, inicijatorica izbora Inženjerke godine, rekla je da je problem nedostatka žena u inženjerskim zanimanjima zajednički svim razvijenim zemljama svijeta, ali isto vrijedi i za napore na promjeni ove slike: ”Dva ključna razloga zbog kojih se djevojke ne odlučuju za inženjersku profesiju, prvo zato što im nedostaju primjeri, a drugo, jer ne znamo objasniti važnu ulogu i doprinos inženjera u razvoju društva, zbog čega smo danas ovdje kako bismo istakli ulogu inženjerske struke. dajemo mladima primjere onoga što inženjeri u našem društvu rade i postižu. Da ohrabrimo mlade da ostvare svoje snove.“

Izbor za Inženjerku godine održan je 8. januara u Cankarevom domu u Ljubljani, a medijski je popraćen od vodećih medija u Sloveniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti