The story about us: Migranti u BiH kreirali modni brend

14.12.2021. 14:26 / Izvor: Fena
migranti modna revija

Povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obilježava 18. decembra, u sarajevskoj Vijećnici će 16. decembra biti održana modna revija simboličnog naziva "The story about us".

Povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obilježava 18. decembra, u sarajevskoj Vijećnici će 16. decembra biti održana modna revija simboličnog naziva "The story about us".

Koordinatorica Modnog kutka u privremenom prihvatnom centru Ušivak, modna dizajnerica Aleksandra Lovrić, u razgovoru za Fenu kazala je da su u samoj pripremi, počev od ideja, dizajna, pa sve do krajnje realizacije učestvovale osobe u pokretu, migranti iz sva tri centra - u Blažuju, Ušivku i u Bihaću.  

"Svi su dali svoj doprinos da na što bolji način prezentiramo našu kolekciju. U tu reviju je stao jedan čitav svijet sazdan od emocija poput radosti, tuge, sreće, suza, neizvjesnosti...Sve je to satkano u poru tkanina od kojih su izrađeni odjevni predmeti", navela je Lovrić.

Po njenim riječima, kolecija predstavlja razvojni pravac i put ljudi u pokretu, od njihovog odlaska i tranzita do konačnog odredišta koje se ogleda u socijalnoj i kulturnoj integraciji.  

Kaže da je bilo planirano da na reviji bude predstavljeno 20-tak modela, ali su zbog velike želje da pokažu što više kreacija, napravili duplo više komada.

"Svi posjetitelji mogu očekivati nekih 40-tak modela, 40-tak outfita. Sama kolekcija će biti predstavljena u tri različita segmenta", kazale je Lovrić, ne želeći otkrivati detalje.

Želja im je da migranti iznesu bar dio kolekcije koju su sašili i isproducirali, tako da će na reviji modele nositi migranti iz različitih prihvatnih centara, i djevojke i muškarci, kao i lokalne profesionalne manekenke.

Lovrić napominje da su od materijala koje su dobili od prijatelja i partnera uspjeli da naprave kolekciju. Većim dijelom se radi o materijalnima koji su reciklirani i čija je namjena sasvim drugačija. Međutim, oni su sada preobraženi i stavljeni u jednu sasvim drugačiju formu i sasvim jednu drugačiju svrhu.    

Kaže da je duga lista prijatelja koji su im pomogli kako bi ostvarili čitav ovaj projekat.

Govoreći o Modnom kutku koji postoji u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj, Lovrić je podsjetila da je na samom početku, prije šest mjeseci, cilj bio izrada zaštitnih maski, koja se dešavala u sklopu projekta „Covid-19“.

"Međutim, sve to se za vrlo kratko vrijeme promijenilo. Imali smo velike snove i ovo je dokaz da snovi mogu postati stvarnost. Sve što se dešava, dešava se brzo i u trenutku. Naši sljedeći planovi su da imamo što bolju integraciju i komunikaciju sa dizajnerima, tekstilnim školama i da, isto tako, humanitarno djelujemo na svim nivoima. Želimo dati svoj doprinos svima onima kojima je pomoć neophodna", istaknula je Lovrić.

Kaže da u Modnom kutku svoj kreativne ideje u odjevne predmete i modne dodatke pretvaraju i muškarci i žene.

"To se konstantno mijenja, ali kroz ovih šest mjeseci je bio recipročan broj i muškaraca i žena koji dolaze u Modni kutak i proizvode neke stvari kako za sebe, tako i za ovu kolekciju", navela je Lovrić.

Zahra iz Irana je duže od godinu dana u BiH i svoju kreativnost svakodnevno iskazuje u Modnom kutku.

Ističe da joj to puno znači, te da je tu od prvog dana.

"Volim da šijem, volim kreativnost. To je moj hobi", kazala je Zahra.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza