Aktivnosti na poboljšanju suživota divljih zaštićenih vrsta i čovjeka u FBiH

28.02.2022. 10:41 / Izvor: Fena
Medvjed

Vlada Federacije BiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o potrebi formiranja Stručnog savjeta i Interventnog tima na području FBiH kako bi se poboljšao suživot divljih zaštićenih vrsta i čovjeka.

Vlada Federacije BiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o potrebi formiranja Stručnog savjeta i Interventnog tima na području Federacije BiH kako bi se poboljšao suživot divljih zaštićenih vrsta i čovjeka.

Zatražena su imena od relevantnih institucija za imenovanje Stručnog savjeta.

"Nakon dostavljenih imenovanja Rješenjem federalne ministrice okoliša i turizma formiran je Stručni savjet čiji je zadatak davanje uputstva Interventnom timu koji bi djelovao ovisno o hitnosti situacije na terenu u slučaju da od strane zaštićene životinje prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, njihove imovine kao i humane brige i dobrobiti životinja, u ovom slučaju velikih zvijeri (medvjed, vuk i ris) u Federaciji Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine. Očekuje se imenovanje i Interventnog tima od Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u skladu sa navedenim zaključkom Vlade FBiH", rekla je u razgovoru za Fenu šefica Odsjeka za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zineta Mujaković.

Istaknula je kako je potreba za formiranjem Stručnog savjeta definisana odredbom članom 35. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i da do danas nije formiran Stručni savjet na nivou BiH.

Hitne situacije mogu biti životinje u nevolji (uhvaćene u zamku, ranjene), te kod sumnje na bjesnoću (životinja po danu u urbanim sredinama, ne bježi ili čak napada ljude) i silazak velikih zvijeri u naseljena mjesta gdje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu.

"Mrki medvjed, vuk i ris su autohtone divlje životinje (velike zvijeri) čije postojanje na prostoru BiH i Evropske unije ima veliku važnost u očuvanju biološke raznolikosti. S obzirom da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom zabranjeno smanjiti brojnost populacija divljih vrsta, uništavati njihova staništa ili mijenjati njihove životne uslove, one su zaštićene u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode. Također, navedene životinjske vrste su proglašene ugroženim u skladu sa Crvenim listama divljih vrsta i podvrsta životinja, biljaka i gljiva Federacije BiH", istakla je Mujaković.

Nadalje, odredbama Zakona o lovstvu mrki medvjed i vuk su zaštićena divljač, a za risa je propisana stalna zabrana lova.

"Kao potpisnica velikog broja konvencija, Bosna i Hercegovina se obavezala poduzimati potrebne pravne i administrativne mjere na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi osigurala zaštitu biodiverziteta pa samim tim i navedenih divljih životinjskih vrsta", naglasila je Mujaković.

Gospodarenje mrkim medvjedom u Federaciji BiH propisano je navedenim zakonom o lovstvu i Rješenjem federalnog ministra o osnivanju uzgojnih područja za mrkog medvjeda.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Federalno ministarstvo okoliša i turizma u proteklom periodu na teritoriji Federacije BiH došlo je do šteta kod lokalnog stanovništva izazvanih pojavom mrkog medvjeda i vuka.

"S obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utiču na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se one spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama što je definisano Rješenjem o osnivanju uzgojnih područja za medvjeda. Imajući u vidu navedeno formiranje Stručnog savjeta i Interventnog tima je neophodno, jer će se njihovim aktivnostima poboljšati suživot divljih zaštićenih vrsta i čovjeka i smanjiti broj nastalih šteta izazvanih njihovim negativnim aktivnostima", poručila je Mujaković u razgovoru za Fenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza