Fijakerista: Zanat star stotinama godina sačuvati od nestanka

11.11.2022. 07:49 / Izvor: Akta.ba
fijakerista

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je fijakeriste s područja općine Ilidža.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je fijakeriste s područja općine Ilidža. Prema riječima fijakerista, to je ujedno i prvi put da ih je posjetio neko od ministara i pokazao interes za njihov rad.   

"Za nas je pitanje očuvanja kulturno - historijske baštine jedan od prioriteta, a fijakeristi su sigurno ne samo zanat, nego i specifična, jedinstvena tradicija. Razgovarali smo o načinima podrške koja bi omogućila fijakeristima nabavku kvalitetnih konja i opreme za rad”, pojasnio je ministar Delić.  

Kazao je i da je razgovor s fijakeristima o njihovim stvarnim potrebama značajno doprinio boljem razumijevanju izazova s kojima se susreću u očuvanju ovog zanata, te da će, u dogledno vrijeme, Ministarstvo privrede KS iznaći način efektivne podrške.  

Velikom alejom dugom 3,5 kilometra fijakeri saobraćaju još od 1895. godine, a vožnja fijakerom nezaobilazna je turistička atrakcija svojstvena samo ovom dijelu grada. Mnogi fijakeristi ovaj zanat njeguju tradicionalno i zanimanje se prenosi generacijama s oca na sina.  

Dženan Mahmutović priča kako se u njegovoj porodici ovaj zanat čuva već 150 godina. Kao i ostali fijakeristi koji su prisustvovali sastanku, kazao je da ovaj posao opstaje upravo toj odanosti tradiciji i porodičnom nasljeđu, kako zbog troškova održavanja konja i fijakera, tako i zbog kratke sezone u kojoj se radi.   

Sastanku je prisustvovao i Asad Jelešković, direktor Javne ustanove „Zaštićena područja Kantona Sarajevo“ te se razgovaralo i o unapređenju održavanja čistoće na potezu kojim saobraćaju fijakeri i skorim aktivnostima koje treba poduzeti kako bi Aleja bila ugodnije mjesto za sve njene posjetitelje.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza