Otvorena jedinstvena dječija čitaonica u BiH

06.12.2022. 12:58 / Izvor: Akta.ba
biblioteka

Ukupna vrijednost projekta je 111.950,35, od čega je Grad obezbijedio 41.950,35, CRS 58.500 KM te Gradska biblioteka 11.500 KM.

U Zenici je danas upriličeno svečano otvorenje novog odjeljenja Gradske biblioteke Zenica "Dječija čitaonica", kojoj su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Gradske uprave Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, predstavnici CRS-a, direktori institucija kulture iz Zenice, direktori biblioteka sa područja Zeničko-dobojskog kantona i predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a svečani program organiziran je u saradnji sa Osnovnom muzičkom školom Zenica.

Ukupna vrijednost ovog projeka je 111.950,35 KM od čega je Grad obezbijedio 41.950,35 KM, CRS 58.500,00 KM, a Gradska biblioteka 11.500 KM. Prostor za novo odjeljenje obezbijedio je Grad Zenica, a rekonstrukcija prostora izvršena je u okviru projekta podrška unapređenju lokalne infrastrukture koji je komponenta USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja medu građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), kojeg provodi humanitarna organizacija CRS.

biblioteka

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, sretan je jer Gradska uprava sa njim na čelu godinama pomaže sve segmente i projekte koji su od značaja za društvo, a posebno kada se radi o projektima za najmlađe sugrađane.

"Ovo je predivan kutak u centru grada gdje će dječica moći dolaziti da čitaju i korisno provode svoje vrijeme. Bez nauke i čitanja nema napretka zajednice, zbog čega pozivam roditelje da svakodnevno svojoj djeci stvaraju naviku da čitaju. Ako želimo postati bitno društvo u čitavom svijetu, moramo animirati djecu da uče i čitaju kako bismo imali što više intelektualaca u svim oblastima. Grad Zenica će uvijek podržavati ovakve projekte, a sada će biti puno lakše jer je došlo do promjena u ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK pa će i ono biti otvorenije za projekte. Ovaj kutak i mnoge druge koje ćemo napraviti je mnogo bitan da djeca kroz igru čitaju, a ne da svoje vrijeme provode na mobitelima", rekao je gradonačelnik Kasumović, koji se posebno zahvalio donatorima koji su pomogli Gradu Zenica da završi jedan ovakav značajan projekat.

Gradska biblioteka Zenica će u okviru ovog projekta u narednih godinu dana realizovati niz projekata koji će promovisati izgradnju mira i povjerenja medu građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, a Nermin Ormanović, direktor biblioteke, istakao je kako je ova čitaonica jedinstvena u BiH jer su dječije čitaonice svugdje u sklopu biblioteke.

biblioteka

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza