TRADICIONALNO NJEGUJU USPOMENE

Goraždanski planinari organizovali noćni zimski pohod "Grebak 2022"

22.12.2022. 15:24 / Izvor: Akta.ba
Planinari

Grupa planinara, članova oba goraždanska planinarska društva ''Maglić' i ''Klek'' organizovala je noćni zimski pohod "Grebak 2022."

Grupa planinara, članova oba goraždanska planinarska društva ''Maglić' i ''Klek'' organizovala je noćni zimski pohod "Grebak 2022.“

Ljubitelji planina iz Goražda naglašavaju da tradicionalno njeguju uspomene na Grebak-put života ili put spasa organizacijom planinarskih pohoda u različitim periodima godine. Podsjećaju da su stanovnici opkoljenog Goražda na temperaturama duboko u minusu i sa visokim snježnim nanosima, prelazili put dug 30 i više kilometara da bi donijeli brašno za svoje porodice.

"Grebak se prelazio tokom noći i to je nešto što se ne smije zaboraviti. Grupa planinara članova oba gradska planinarska društva 'Maglić' i 'Klek' prošla su ovu stazu u znak sjećanja na sve ono što je značio Grebak. Nadamo se da će biti još jedan pohod u nekim malo težim zimskim uslovima u kojem takođe planiramo učestvovati - kazao je učesnik pohoda, predsjednik PU "Klek“ Samir Hodžić.

Član planinarskog kluba "Goražde – Maglić“ Alija Lapo napominje da su svi pohodi koji se realizuju već 25 godina prisjećanje na  nevine žrtve Grepka, kao i legendarnog komandanta Hasana Turčala Brzog i njegove saborce.

"Ovo je još jedan u nizu naših pohoda i planiran je još jedan u zimskim uslovima. Ovo je podsjećanje na sve one koji su ostali zavejani i smrznuti u snijegu. Hodati ovim stazama danas je puno lakše jer nema zasjeda, ali bar na ovaj način odajemo pijetet prema svim žrtvama Grepka", kazao je Lapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza