Somuni solidarnosti

Sarajevska pekara grije srca i stomake korisnika Narodne kuhinje

19.01.2024. 11:24 / Izvor: Akta.ba

Izmjena zakonske regulative, kojom su donacije hrane oslobođene plaćanja PDV-a, olakšala je provedbu ove humane odluke.

Obroci koje u hladna januarska jutra u Narodnoj kuhinji Stari Grad u Sarajevu dobijaju njihove korisnice i korisnici, zahvaljujući doprinosu pekare Alifakovac obogaćeni su friškim somunima.

Kako navode, izmjena zakonske regulative, kojom su donacije hrane oslobođene plaćanja PDV-a, olakšala je provedbu ove humane odluke.

U svijetu u kojem svaki dan donosi nove izazove i žestoka poskupljenja, svaka donacija olakšava živote onih koji se bore s teškom stvarnošću. U ovoj kuhinji ih se svakodnevno hrani čak 638.

"Ovom prilikom bih se zahvalio našim komšijama iz pekare. Oni svakodnevno pošalju po 50 somuna kako bi pomogli našim korisnicima. Uz topli obrok, naši korisnici sada dobiju i ovaj dodatak, koji im puno znači", kazao je Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad.

Nakon što su donacije hrane u Bosni i Hercegovini oslobođene plaćanja PDV-a, otklonjene su prepreke da kompanije u našoj zemlji aktivnije krenu u proces doniranja, sprečavajući da hrana pred istek roka trajanja završi kao otpad.

Pokretači kampanje "Gram po gram za tone solidarnosti" su predstavili i vodič sa neophodnim informacijama za kompanije i javne kuhinje, a prvi čovjek jedne od najvećih javnih kuhinja u Sarajevu pozvao je sve koji su u prilici da se uključe.

Ističe da je svaka donacija itekako vrijedna, a da čak i najmanja dobra djela mogu imati veliki utjecaj na zajednicu.

Podsjećamo, velika aktivistička inicijativa "Niko gladan. Niko sam", koja je nakon dvije godine iznjedrila promjenu zakonske regulative u Bosni i Hercegovini, u nastavku aktivnosti ima za cilj informisanje kompanija i javnih kuhinja, ali i regulisanje procesa doniranja i logistike, kako bi hrana stizala direktno do onih kojima je najpotrebnija.

U narodnim kuhinjama očekuju da se stanje na terenu popravi, jer se broj gladnih povećava, a oni nikoga ne žele poslati kući bez pomoći.

Inicijativa "Niko gladan. Niko sam.” je dio programa "Pravni okvir za filantropiju", koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza