FWW: Američka diplomacija snažno lobira za GMO i Monsanto

16.05.2013. 09:53 / Izvor: seebiz.eu
FWW: Američka diplomacija snažno lobira za GMO i Monsanto

Američki diplomati su agresivno lobirali za genetski modifciranu hranu kako bi otvorile prostor za nju širom svijeta, pokazuje analiza "procurjelih" depeša.

Američki diplomati su agresivno lobirali za genetski modifciranu hranu kako bi otvorile prostor za nju širom svijeta, pokazuje analiza "procurelih" depeša. Grupa Food and Water Watch (FWW) analizirala je oko 900 diplomatskih dokumenata koje je prije dvije godine objavio WikiLeaks i ustanovila "brižljivo uokvirenu kampanju za razbijanje otpora prema GMO proizvodima u Europi", čime se, na kraju, prije svega pomagalo velikim američkim kompanijama i poljoprivrednom biznisu u SAD, piše seebiz.eu.

Kako prenosi britanski Guardian, dokumenti pokazuju da su u Europi, ali i u drugim dijelovima svijeta, organizirani brojni seminari o novim biotehnologijama, konferencije za tisak i druge prilike za "prikladne odnose s javnošću" sa ciljem da se znanstvenici, mediji, poljoprivrednici, veliki igrači u toj grani privrede, ali i političari uvjere da su genetski modificirani proizvodi "sigurni i korisni". "Uznemirujuće je to što je vlada SAD investirala toliko truda u promociju jedne gospodarske grane. Potrebno je vidjeti koliko su ove aktivnosti zaista utjecale na zakonodavstvo i propise u zemljama u kojima je takva kampanja izvođena. Umjesto da se fokusiraju na sigurnost i promociju demokracije, oni se fokusiraju na pritiskanje stranih vlada", rekla je Venona Howter, izvršna direktorica FWW.

Izvještaj grupe ukazuje i na moć poljoprivrednih giganata iz SAD-a, kao što je kompanija Monsanto, koja se trudi da i u Americi, ali i u svijetu nametnuti svoje patentirano GM sjeme soje. O tome svjedoči i nedavna presuda Vrhovnog suda u Indijani, prema kojoj je jednom poljoprivredniku naloženo da mora kupovati sjeme direktno od Monsanta svaki put kada želi novi zasad.

Američki State Department nije stao samo na lobiranju, već je pokušao utjecati i na zakonodavstvo, navodi se u izvještaju. "Dužnosnici SAD-a su zauzeli čvrst stav protiv zakona o jasnom označavanju pakiranja GM hrane, kao i protiv zabrane uvoza GMO", navodi se u izvještaju. Od 900 pregledanih dokumenata u sedam posto se spominju određene kompanije, a u čak šest posto direktno Monsanto. Ističe se i podatak da je ova vrsta "korporativne diplomacije" bila dvostruko učestalija od diplomatskih napora za pomoć u hrani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza