Najbolje domaće jabuke u Konzumovim prodavnicama

20.10.2016. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Najbolje domaće jabuke u Konzumovim prodavnicama

Više od 500t domaćih jabuka našlo je svoje mjesto na policama ovog trgovačkog lanca, što dodatno jača poslovanje sa bh. poljoprivrednicima.

Više od 500t domaćih jabuka našlo je svoje mjesto na policama ovog trgovačkog lanca, što dodatno jača poslovanje sa bh. poljoprivrednicima.

Konzum BiH već nekoliko godina na poseban način obilježava 20. oktobar, Svjetski dan jabuke i na ovaj ovaj dan svim svojim kupcima priprema posebne degustacije i promocije više od 8 sorti jabuka. Kupci će po super jedinstvenim cijenama moći kupiti svježe i domaće jabuke sa bh. plantaža. Inače, više od 500t domaćih jabuka našlo je svoje mjesto na policama ovog trgovačkog lanca, što dodatno jača poslovanje sa bh. poljoprivrednicima.

Područje općine Bosanska Gradiška izuzetno je plodno tlo za uzgoj više vrsta jabuka, a samo kod Mladena Đurđevića, poljoprivrednika iz tog kraja, ovogodišnji urod je preko 500 t.

''Berba jabuka je u toku i zadovoljni smo ovogodišnjim urodom koji će  biti prve klase, a to se posebno odnosi na vrste idared i zlatni delišes.  Cjelokupni prinos bit će isporučen Konzumu BiH, s kojim surađujem već nekoliko godina. Saradnja s ovom kompanijom je na visokom nivou, lijepo je kada imate partnera, koji je uvijek tu za vas i koji osigurava da naš mukotrpni rad bude nagrađen. Mnogo smo bezbrižniji kada znamo da će naše voće i povrće biti isporučeno do krajnjih kupaca i da neće propasti. Takav odnos osim meni, doprinosi razvoju cijelog ovog kraja'', naglasio je Đurđević.

Osim što je slatkasti i sočni voćni užitak, konzumacija jedne jabuke dnevno donosi izvsne benefite za zdravlje.

Dokazano je bezbroj puta, ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na ljudski organizam. Zavisno od sorte, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata, te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6, te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, dosta kalija, kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Jabuke mogu utjecati i na moždanu aktivnost jer potiču proizvodnju acetilkolina koji stvara komunikaciju između nervnih ćelija. Zahvaljujući tome, pomažu pamćenju i smanjuju šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Kako biste izbjegli unos pesticida u organizam putem jabuka, preporučuje detaljno pranje jabuka prije upotrebe, ukoliko su one prskane pesticidima.

Konzum BiH brine o zdravim navikama svojih kupaca, pa se trudi da u svojoj ponudi ima najveći izbor zdravog, svježeg i domaćeg sezonskog voća i povrća koje zadovoljava sve standarde kvalitete usklađene sa strogim propisima svoga poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza