INZ danas obilježava Svjetski dan srca i Dan bez automobila

22.09.2017. 10:20 / Izvor: Akta.ba
INZ danas obilježava Svjetski dan srca i Dan bez automobila 

u petak 22.09.2017. godine sa početkom u 16:00 h ispred RK Bosanka. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je ove godine objedinio obilježavanje Svjetskog dana srca i Dana bez automobila pod motom „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“.

Kardiovaskularne bolesti su ubice broj jedan u svijetu. Svake godine uzrok su 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona. Dobra vijest je da je mnoge kardiovaskularne bolesti moguće spriječiti tako što ćete u svoj svakodnevni život unijeti nekoliko jednostavnih promjena, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja.

U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridružuje se Kritičnoj masi Zenica – u organizaciji Udruženja za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” koja će promotivnom biciklističkom gradskom vožnjom te zumbom na otvorenom na simboličan način obilježiti ovaj dan,

u petak 22.09.2017. godine sa početkom u 16:00 h ispred RK Bosanka. 

Po završetku fizičkih aktivnosti-vožnje, na štandu će se učesnici moći poslužiti osvježavajućim pićem i zdravim grickalicama s ciljem promocije zdravog načina ishrane.

Također će na Trgu „Alija Izetbegović“ biti organiziran  info štand sa distribucijom promotivnog materijala i mjerenjem krvnog pritiska. Vrlo je važno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je visok krvni pritisak broj jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma.

U okviru ove aktivnosti, zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su se odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je organizovana u saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica s ciljem podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život, te je neophodna kod složenih medicinskih i hirurških zahvata.

Pozivamo građanane da se što masovnije odazovu, prisustvuju ili učestvuju u ovom događaju, koji će nam osigurati lijepu zabavu i jako dobre aktivnosti za naše zdravlje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza