Okončan projekt "21 dan do zdravih navika" – rezultati iznad očekivanja

07.05.2018. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Okončan projekt '21 dan do zdravih navika' – rezultati iznad očekivanja

Aktivnost u povodu Svjetskog dana zdravlja podrazumjevala je odabir 21 kandidatkinje, koje su imale zadatak da usvoje zdrave navike.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u partnerstvu sa stručnjacima iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, okončao je u prvoj sedmici maja projekt– "21 dan do zdravih navika".

Aktivnost u povodu Svjetskog dana zdravlja podrazumjevala je odabir 21 kandidatkinje, koje su imale zadatak da usvoje zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti.

"Po završetku projekta, ponosno mogu reći da smo s 21 sudionicom svoj zacrtani cilj i postigli. U samo 21 dan, koliko je trajao projekat, kod većine ispitanica uspjeli smo poboljšati njihovo opće psiho-fizičko stanje, promijeniti sve parametre sastava tijela na bolje, te probuditi njihovu svijest o značaju uvođenja zdravih navika u njihove živote u očuvanju zdravlja, ali i postizanju optimalnog fizičkog izgleda", navodi Maja Jonjić, nutricionista.

Svaka kandidatkinja se tokom trajanja projekta trebala i uglavnom pridržavala posebno izrađenog jelovnika, uz propisanu fizičku aktivnost i unos većih količina vode od do tada uobičajenih životnih navika.

"U relativno kratkom vremenskom periodu kod svih ispitanica uspjeli smo svesti tjelesne i viscelarne masti na nivo koji ne predstavlja rizik za zdravlje. Kod svih sudionica zabilježen je porast tjelesne vode, što je odličan pokazatelj usvajanja zdravih navika i jačanja svijesti. Kod svih ispitanica zabilježen je i porast mišićne mase, kao rezultat redovne fizičke aktivnosti. Sve sudionice projekta izjavile su da primijetile velike promjene na svom tijelu, osjećaju se zdravije i energičnije, ali su i mnogo sretnije i zadovoljnije u svojoj koži. Sve su izjavile da će se i po završetku projekta nastaviti pridržavati dosadašnjih savjeta o zdravim prehrambenim navikama te da će nastaviti s nekim vidom fizičke aktivnosti", ističe Jonjić.

Kandidatkinje u pilot projektu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica birane su, između prijavljenih, na osnovu više stručnih parametara, od godina starosti, preko toga da se u ispitnoj grupi nalaze i majke-dojilje, dijabetičarka, do toga da u "uzorku" od 21 kandidatkinje u pilot-projektu budu i zaposlene i domaćice.....

"Nadamo se da će pozitivni rezultati sudionica projekta "21 dan do zdravih navika" biti za primjer njihovim obiteljima i prijateljima, ali i ostalim građanima, da se u relativno kratkom vremenskom periodu, uz adekvatnu stručnu pomoć i podršku, mogu postići značajni pozitivni rezultati za zdravlje, fizički izgled i psihičko stanje.  Naša misija i dalje bit će promoviranje zdravih prehrambenih i životnih navika u svrhu promjene svijesti naših građana na bolje i poboljšanja i očuvanja njihovog zdravlja", kaže koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ-u dr. Elma Kuduzović.

Povodom završetka pilot-projekta upriličeno je okupljanje učesnica projekta, koje su i u direktnom međusobnom kontaktu razmijenile vlastita iskustva, razgovarale o iskušenjima, preprekama i načinu savladavanja problema tokom realizacije projekta "21 dan do zdravih navika".

Zbog izuzetno povoljnih rezultata, koji su nadmašili optimistične prognoze, namjera Instituta je da u narednim mjesecima pokuša osigurati realizaciju nastavka ovakvog ili sličnog projekta, ali i da prati ponašanje i životne navike ispitanica iz pilot-projekta u dužem vremenskom periodu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je stručna ustanova u oblasti zaštite ljudi i životinja, koja ima povjerenje stanovništva i koja je u stanju identifikovati i zadovoljiti potrebe svojih korisnika iz oblasti zaštite i unapređenja zdravlja, kroz visokostručnu specijalističku djelatnost oslonjenu na najnovija saznanja i mogućnosti savremene dijagnostičke tehnologije. Rad INZ-a možete pratiti i putem oficijelne web prezentacije Instituta, kao i putem naših stranica na društvenim mrežama Facebooku i Youtube.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza