INZ: U ZDK – sedam posto učenika ima zdravstvene probleme

27.09.2018. 14:34 / Izvor: Akta.ba
INZ: U ZDK – sedam posto učenika ima zdravstvene probleme

Prvi su danas pregledani učenici zeničke Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“. 

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, uz pomoć specijalista iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), započela je danas novu kampanju pregleda lokomotornog sistema učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prvi su danas pregledani učenici zeničke Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“. 

"Ovaj projekat, kao i raniji projekti skrininga vida i sluha, a koje Institut odlično radi, osiguravaju nam korisne podatke za donošenje nekih mjera. Jedna od tih mjera bila je i uvođenje trećeg časa tjelesnog odgoja za učenike od prvog do petog razreda, jer je uočena smanjena fizička aktivnost djece", kazao je na pres-konferenciji u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović, čije ministarstvo i podržava ovu aktivnost.

Direktor Instituta Senad Husejnagić napomenuo je kako su još prije dvije godine započeli projekt pregleda kičmenog stuba i stopala kod osnovaca, koji imaju dosta teške školske torbe te koji su nedovoljno aktivni fizički.

"Do sada smo imali obuhvat jedene generacije, to su bili učenici drugih razreda, a sada proširujemo aktivnost na tri generacije", najavio je Husejnagić, koji je dodao kako će svi pregledi dati jasniju sliku o stanju zdravlja djece.

Specijalista ortopedije iz KBZ-a Faruk Hodžić napomenuo je da se kao država, na žalost po lošim statistikama, u ovoj oblasti uspijevamo približiti standardima Evropske unije.

"Naša djeca odrastaju sa sve većim brojem deformiteta kičmenog stuba i ravnim stopalima, a što je sve, indirektno, posljedica nedostatka fizičke aktivnosti. Živimo u vremenu kada su našoj djeci dostupne video-igrice, internet i sve više vremena provode za računarima, što rezultira smanjenjem fizičke aktivnosti", kazao je Hodžić,te dodao kako uvođenje trećeg časa tjelesnog odgoja neće biti dovoljno da se preduprjede negativne posljedice.

"Moramo otkloniti riziko-faktore, od kojih je najvažniji pravilno držanje tijela u školskim klupama te omogućiti djeci pristup zdravih obroka", kazao je Hodžić.

On je dodao kako je idealno rješenje za smanjenje težine školskih torbi postavljanje ormarića u školama, a što bi uskoro trebalo biti uvedeno i u školama tog kantona.

Tokom protekle dvije školske godine, kako je napomenuo Nino Hasanica iz Službe za školsku higijenu Instituta, pregledano je oko 3.500 djece prvih razreda i isto toliko iz šestih razreda osnovnih škola na području ZDK-a.

"Ove školske godine to proširujemo i na druge uzraste pa će, tako, biti obuhvaćena i djeca u drugim, šestim i osmim razredima te drugim razredima srednjih škola. Između šest i sedam posto učenika evidentirano je sa nekakvim problemom na lokomotornom sistemu", ističe Hasanica, koji je napomenuo da je  kod prvačića češći problem sa ravnim tabanima, a u šestim razredima sa kičmom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza