Opstaju samo autentični

Virtuelni modeli umjesto pravih: Hoće li umjetna inteligencija potisnuti fotografe?

06.04.2023. 11:32 / Izvor: Akta.ba
Autoportret
OTVORI GALERIJU

Foto: Darko Mareš

Umjetna inteligencija se razvija sve više iz dana u dan. Polako ulazi u svaki sektor. Tako je ovih dana postala posebno popularna u svijetu fotografije.

Umjetna inteligencija se razvija sve više iz dana u dan. Polako ulazi u svaki sektor. Tako je ovih dana postala posebno popularna u svijetu fotografije. Mnogo prednosti i olakšica donosi fotografima poput pomoći u retuširanju, postavljanju automatskog svijetla, ali sa druge strane donosi i nove probleme poput deepfake krađe identiteta.

O ovoj temi smo razgovarali sa Darkom Marešom fotografom portreta koji već neko vrijeme testira mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija.

"Od pozitivnih prednosti bih naveo generiranje grafika dovoljno realno da ih već možemo zvati fotografijama - samo putem tekstualnog predloška, prompta, što je recimo slučaj s online servisima za generiranje slika gdje prednjače Midjourney, Dall-E te Stable Diffusion", pojasnio je.

Umjetna inteligencija može pomoć i pri obradi fotografija.

"Mnoge naizgled jednostavne stvari u obradi fotografije koje iziskuju prilično vremena i ponavljanja, od čišćenja šuma do izoštravanja i selekcije dijelova fotografije, su nešto što je puno brže i lakše napraviti uz pomoć AI-a", objasnio je Darko.

Također, anonimizacija tj. zamjena lica je također vrlo interesantna stvar.

"Moguće je lice osobe zamijeniti s licem neke nepostojeće osobe, npr. u slučaju potrebe za GDPR sukladnosti fotografija", istakao je fotograf.

Darko

Darko Mareš, autoportret

Novosti na fotoaparatima

Umjetna inteligencija donosi i novosti na samim fotoaparatima. Uz pomoć AI-a aparati zahtijevaju sve manje ručnog podešavanja fotografa uz vrlo konzistentne rezultate.

"Recimo praćenje fokusa na pomičnim objektima je nešto što dodatno olakšava posao fotografu. Naročito onima koji rade sportsku fotografiju na primjer, a i svi moderniji programi za obradu fotografije obiluju sve više s AI alatima unutar svog uobičajenog seta tradicionalnih alata", naglasio je.

fotoaparat

Unsplash

Nesvjesno AI koristimo već godinama

Pojašnjava da ne možemo zanemariti ni stvari koje koristimo već više godina ne shvaćajući ih kao "AI".  Na primjer prepoznavanje istog lica na različitim fotografijama, društvene mreže su ovo uvele već dosta dugo uz prijedloge tagiranja.

Također, i otključavanje mobilnih uređaja kroz fotografiju lica, ali i općenito elemenata koje se nalaze na fotografijama. Tako je npr. na online albumima moguće samo pretražiti neku stvar kao što je recimo "jabuka" da algoritam izbaci sve fotografije gdje je na njima jabuka ili nešto slično jabuci.

Lakša obrada fotografije, manje posla za retušere

Umjetna inteligencija u mnogome olakšava obradu fotografija. Postoje već neki određeni servisi koji mogu fotografiju emulirati u smjeru određenog stila.

"Sami tradicionalni programi poput Photoshopa imaju dodatne alate koji potpomognuti AI-om omogućavaju puno brži rad kroz brze selekcije, uklanjanje dijelova fotografije i slično. Nije za zanemariti ni pomoć pri katalogizaciji velikog broja fotografija gdje AI omogućava grupiranje te odmah i pretraživanje sličnih fotografija prema velikom broju parametara (osobama, svjetlosnim uvjetima, lokaciji, predmetima itd.).", pojasnio je Darko.

Ono što je vrlo zanimljivo i korisno spomenuti jeste da AI može starim i izblijedjelim fotografijama vratiti sjaj.

"AI pokušava retuširati fotografije u smislu da algoritam rekonstruira fotografiju prema onome što mu je poznato.  tj. bazu fotografija koju ima u svom sustavu. Tako će npr. frizuru osobe koja je mutna ili djelomično vidljiva u tom slučaju vjerojatno "ispraviti" u nešto modernije prema originalnoj fotografiji koja je iz drugog vremenskog doba", istakao je.

No, u većini će slučajeva napraviti dobar ili prolazno dobar posao. Upravo taj posao može dovesti do toga da se neki retušeri ostanu bez posla.

"Rekao bih da će ovo utjecati na to da se istina, broj retušera smanji.  No, isto tako i da oni koji rade iznadprosječno budu još i više cijenjeni - budući da prema ovakvim stvarima (kao kod frizure) pristupaju na drugi način te ne bi napravili ovakvu grešku", smatra.

darko

Darko Mareš, autoportret

AI u modnu industriju donosi promjene

Ni modnu industriju nije zaobišla umjetna inteligencija. Donijela im je virtuelne modele, za njih čak postoje i modne agencije, a tu je i virtuelna odjeća.

Osoba može bez problema na fotografiji i videu "nositi" odjeću u kojoj god pozi, ali i lokaciji.

"Štoviše, čak ni ta odjeća više neće biti potrebna da stvarno postoji već dizajneri mogu unaprijed testirati popularnost svog dizajna odjeće kroz ovako generirano vizualno predstavljanje", naglasio je.

Tako će odlučiti imaju li što ustvari i početi proizvoditi ili ne. Bez ijednog kreiranog oglednog primjerka odjeće.

"Za fotografe vjerujem da će vrijediti isto kao i za retušere - opstati će oni koji rade iznadprosječni posao u smjeru da pružaju dodatno nešto što (barem za sad) AI ne može dati - dodatnu kreativnost te inovativnost u fotografijama iznad puke vizualne prezentacije onog što je očito na prvi pogled", smatra fotograf.

model

Unsplash

Statične fotografije postaju video

Darko je nedavno objavio jedan video koji je napravila umjetna inteligencija. Riječ je o jednom online servisu koji omogućava da se uz pomoć statične fotografije osobe može uz pomoć AI-a simulirati kroz video da ona izgovara tekst koji se pripremi u pisanom obliku. To se izvodi na relativno realan način uz naravno pomicanje usana, ali i treptanje, lagane pomake glave i slično.

"Fascinantno je vidjeti ovo za sad, gdje se doduše vidi da nije riječ o stvarnoj snimci, no kad vidimo brzinu razvoja AI alata zadnjih par mjeseci je za očekivati da će vrlo brzo to biti na razini da se gotovo ne može razlikovati od snimke osobe. Možda nije za svakoga - no vjerujem da će netko tko ima potrebu kreirati neki ovakav video (pa čak i webinar), a užasava se pojaviti na kameri za to, omogućiti da to ipak napravi", smatra.

Instagram antirevolucija

Sve veće savršenstvo fotografija ljude tjera u jednu drugu krajnost. To su neobrađene i nesavršene fotografije.

"Rekao bih da se ovo već i dešava u zadnjih par godina kroz Instagram antirevoluciju - gdje se vidi popularnost TikToka i nesavršenosti, često sirovosti sadržaja tamo, no s onom komponentom koja u savršenstvu Instagrama ne postoji: spontanost i autentičnost", pojasnio je i dodao:

"Može se primijetiti da je ljudima, već i prije pojave AI-a (koji pogoni i neke od filtara na društvenim mrežama inače), ta savršenost na neki način dosadila.  Ako smo svi savršeni (tj. prikazani takvima), nesavršenost je ono jedino po čemu se možeš razlikovati od tih svih ostalih savršenih".

S druge strane Darko pojašnjava da je jedno gledati to savršenstvo na naslovnici časopisa, gdje misliš da ta daleka osoba, koju ionako nećeš vidjeti nikad uživo stvarno tako izgleda... I savršenu sliku osobe na društvenoj mreži koju viđamo svakodnevno i znamo da njen stvarni izgled nije ni približno takav.

Kuda će nas budućnost sa fotografijama u umjetnoj inteligenciji odvesti teško je i zamisliti. No, kako je i sam Darko kazao važno je da fotografi budu dobri i autentični u onome što rade, jer takve umjetna inteligencija neće zamijeniti.

Razgovarala: Elvedina Obuća

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti