Web alati iz App Impact koji olakšavaju borbu protiv korupcije

21.12.2020 15:08:40
Web alati iz App Impact koji olakšavaju borbu protiv korupcije

App Impact tim je posebno ponosan što godinu završava s dva projekta koja doprinose borbi protiv korupcije

Web alati "Pratimo tendere" i "Registar nosilaca javnih funkcija" koje je razvila App Impact kompanija olakšavaju borbu protiv korupcije

Svake godine devetog dana u mjesecu decembru se obilježava Dan borbe protiv korupcije koji je posebno važan u godini kada je pandemija koronavirusa pokazala uticaj korupcije na živote ljudi u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je App Impact u 2020. predstavio niz inovativnih rješenja za postojeće i nove klijente, tim ove kompanije je posebno ponosan što godinu završava s dva projekta koja doprinose borbi protiv korupcije, većoj transparentnosti i dostupnosti informacija o predstavnicima i aktivnostima javnog sektora u našoj zemlji:

  • Web portal Pratimo tendere omogućava praćenje i otkrivanje rizičnih javnih nabavki ugovornih organa. Portal je razvijen u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansijski podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Projekat implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i partnerske organizacije Udruženje CRMA i Transparency International u BiH. Putem portala je omogućena prijava korupcije za sumnjive nabavke, kao i vizualni pregled statističkih podataka za različite elemente javnih nabavki.
  • Portal Registar nosilaca javnih funkcija koji je pokrenuo Transparency International u BiH sadrži informacije o mandatima izabranih i imenovanih zvaničnika na svim nivoima vlasti u BiH. Registar omogućava i pretragu nosilaca javnih funkcija sa višestrukim angažmanima, pretragu prema političkom subjektu kojem nosilac javne funkcije pripada, institucijama vlasti, administrativnom nivou na kojem obavlja funkciju i slično. Svi posjetioci portala mogu dati svoj doprinos u nadogradnji evidencije podataka u registru kroz prijavu sukoba interesa ili eventualnih grešaka. Finansijsku podršku pružila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a projekat se implementira zajedno sa partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA).

Dostupnost tačnih informacija u vezi s potrošnjom i akterima u javnim institucijama povećava transparentnost procesa u državnom sektoru za sve građane, organizacije civilnog društva, istraživače i medije. U takvim aktivnostima, savremena tehnologija ima važnu ulogu u kreiranju alata koji omogućavaju aktivno učešće svih zainteresovanih aktera u borbi protiv korupcije, kvalitetniju provedbu javnih procesa i kreiranje boljeg okruženja za sve građane.

Ukoliko razmišljate o saradnji sa App Impact kompanijom za Vaš naredni projekat, javite se putem e-mail-a na info@appimpact.ba i tim stručnjaka iz App Impact će Vam rado pomoći da ostvarite sve vaše zamisli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak