Poboljšajte vaše poslovanje uz "Digitalni puls"

02.03.2021 10:16:55
Poboljšajte vaše poslovanje uz 'Digitalni puls'

Poboljšajte vaše poslovanje uz "Digitalni puls" – novi UNDP alat koji je razvio App Impact tim

Poboljšajte vaše poslovanje uz “Digitalni puls” – novi UNDP alat koji je razvio App Impact tim

Koronavirus pandemija je, osim zdravstvenih izazova za građane i institucije u Bosni i Hercegovini, imala i negativan uticaj na poslovanje velikog broja kompanija širom zemlje. Ova dešavanja u protekloj godini su dodatno ukazala na neophodnost bržeg razvoja digitalizacije poslovanja u svim granama industrije.

Vodeći se time da digitalizacija otvara nove strateške puteve razvoja privrednog sektora, UNDP BiH je kreirao DigitalBIZ projekat na čijem razvoju je radila kompanija App Impact d.o.o. Iz Sarajeva. DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalnih performansi i spremnosti preduzeća pomoću online alata "Digitalni puls".

Da biste znali gdje vas digitalizacija poslovanja može odvesti sutra, potrebno je da znate gdje se nalazite danas. Digitalne performanse vaše kompanije možete provjeriti kroz popunjavanje upitnika podijeljenih u 6 poslovnih oblasti:

  1. Digitalna komunikacija - aktivna online prisutnost obuhvata postojanje prilagođene web stranice organizacije sa svim informacijama o kompaniji, proizvodima i uslugama, kontakt podacima te web shopom. Provjerite koji je stepen Vaše strategije digitalnog marketinga, online prodaje i interne digitalne komunikacije te na koji način možete napraviti dodatna poboljšanja u ovoj oblasti.
  2. Digitalni odnosi s klijentima - istražite da li adekvatno pohranjujete podatke o klijentima u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, i otkrijte kako korištenje softvera za upravljanje odnosima s kupcima može pomoći u održavanju komunikacije s ciljnim skupinama i izgradnji kontakta s potencijalnim novim klijentima.
  3. Digitalno i zaposlenici - saznajte kakvu ulogu imaju vaši zaposlenici u uspostavljanju i održavanju digitalizacije kompanije, te da li sistemi koje koristite mogu pomoći u efikasnijem ostvarenju prava i obaveza i pohranjivanju informacija o timovima, ili je neophodno razmotriti modernije alate za upravljanje ljudskim resursima.
  4. Informacijska i IT sigurnost - provjerite da li je vaše poslovanje pod rizikom od sve učestalijih napada na računarske sisteme, te kako provesti adekvatan set mjera zaštite kroz korištenje servisa za kreiranje sigurnosnih kopija podataka.
  5. Digitalno upravljanje kompanijom - utvrdite nivo digitalizacije kada je riječ o pohranjivanju vaših poslovnih podataka. Saznajte i kako alati za poslovnu inteligenciju mogu pomoći u bržem izvođenju vrijednih zaključaka te efikasnijem procesu donošenja odluka koje mogu biti ključne u određivanju pravca poslovanja kompanije.
  6. Digitalna proizvodnja i usluge - ispitajte da li su proizvodnja i obavljanje usluga unutar vaše kompanije dovoljno digitalizovani. Otkrijte i kako ulaganje u tehnologije poput vještačke inteligencije i robotike dugoročno smanjuju operativne troškove, povećavaju produktivnost, optimizuju upotrebu sirovina, poboljšavaju kvalitet proizvoda, te u konačnici dovode i do kreiranja boljeg iskustva za kupce.

Na osnovu popunjenih upitnika, algoritam računa stepen digitalizacije vašeg poslovanja te generiše preporuke koje možete iskoristiti za poduzimanje novih aktivnosti i pravljenje iskoraka u cilju ostvarenja novih poslovnih uspjeha!

Dodatno, DigitalBIZ projekat predviđa saradnju s organizacijama koje pružaju usluge razvoja poslovanja, kako bi unaprijedili njihove ponude za digitalizaciju poslovnih aktivnosti. Identificirajući nedostatke u digitalnim kapacitetima preduzeća u BiH, DigitalBIZ će provesti mjere podrške za digitalizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća, uključujući obuku i mentorstvo, te pružanje poticaja za digitalnu transformaciju njihovog poslovanja.

Nakon uspješne saradnje na UNDP BiH na nekoliko prethodnih projekata, App Impact tim je odabran da nastavi kolaboraciju sa ovom organizacijom i na DigitalBIZ projektu kroz pružanje usluga dizajna i razvoja platforme. Uz sve pozitivne efekte koje ovaj projekat donosi za privredni sektor u BiH, iz App Impact ističu da su posebno ponosni što su radili na razvoju sistema koji će imati doprinosa u kreiranju većeg stepena digitalizacije privrednog sektora u BiH.

Izmjerite "digitalni puls" vaše organizacije uz novi UNDP alat, otkrijte gdje vas digitalizacija može odvesti i iskoristite priliku da ostvarite potencijal vašeg poslovanja!

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak