Klizni sistemi - najbolje estetsko rješenje za otvaranje prema prirodi

08.03.2018 08:56:27
Klizni sistemi - najbolje estetsko rješenje za otvaranje prema prirodi

Zahvaljujući svom preklopnom načinu otvaranja, vrši se ušteda prostora, a omogućava maksimalna prirodna osvijetljenost ambijenta.

Klizni sistemi se najčešće koriste za zastakljivanje terasa i restorana kafea, međutim primjena je višestruka tako da se koristi za, unutrašnja vrata, pregradne zidove i slično. Izbor tipologije profila sa ili bez termoprekida zavisi od željene zvučne i termičke izolacije koja se želi postići međutim i od prosječnih vremenskih temperatura za područije gde se ugrađuje izloženost vjetru i slično dakle prednosti su mogučnost poluotvorenog prostora, ušteda prostora, estetika, pristupačna cjena.

Možemo razlikovati nekoliko tipova kliznih sistema:

PVC klizna vrata,

Otklopno-klizna balkonska vrata (PSK mehanizam – Paralel-schiebe-kipp turen),

PVC otklopno-klizna balkonska vrata proizvodimo u varijanti takozvanog poluautomatskog okova za otklopno-klizne sisteme.

Kod takve vrste okova kod zatvaranja stijene krilo ne „upadne“ u kip položaj samo, već ga je potrebno povući rukom kao kod klasičnih kip sistema kod okretno-nagibnih okova, takođe potrebno rukom vratiti krilo iz kip položaja u zatvoreni položaj i tada zakrenuti ručku. Maksimalna otvarajuća površina je do pedeset procenata.

Prednosti klizno nagibne stijene su širok izlaz na terasu ili balkon te mogučnosti otvaranja na kipu čime je omogućeno provjetravanje prostorije. Uz klizno nagibnu stijenu možete uživati u prostorijama punim svjetlosti, visokoj stabnosti, vrhunskom dizajnu i izvrsnoj toplotnoj izolaciji. Osnovne karakteristike PVC klizno nagibnih stijena su visoka funkcionalnost i stabilnost te izvrsna toplotna izolacija.

Elox BH proizvodi više komorne profile dubine 70mm i 88mm s vrhunskim svojstvima toplotne izolacije. Koriste nisko-emisiono staklo koje štedi energiju potrebnu za zagrijavanje prostorije.

Kod PSK sistema, jedan ili dva otvarajuća krila preklapaju se preko jednog ili dva fiksa. Širina otvarajučeg krila je od 700mm do 1800mm, a visina do 2500mm. Ovaj sistem je idealan za prostore koji zahtevaju odlično dihtovanje.

Klizni sistemi nalaze široku primjenu u interijerima i na objektima gdje toplinska izolacija čini bitan faktor i gdje toplinska izolacije nije bitan faktor jer ih je moguce izraditi i od PVC profila koji pružaju dobro dihtovanjea a moguće ih je i izraditi od aluminijskih profila bez termo prekida. Širokim izborom profila, okova i brtvi moguća je izvedba raznih konstrukcijskih osobina, vodo-nepropusnosti, zrako-nepropusnosti i zvučne izolacije.

Harmonika stijene predstavljaju idealno rješenje za ljetne terase i vrtove, gdje su estetika i funkcionalnost od posebne vaznosti i međusobno se nadopunjavaju. Zbog svog načina otvaranja na preklop, mogu se izvesti iz većeg broja krila i u različitim kombinacijama otvaranja.

Harmo stijene nadopunjavaju sve ono što obični materijali (cigla, beton, drvo) ne mogu estetski dovoljno oblikovati. One predstavljaju najbolje estetsko rješenje za prostorije koje se otvaraju prema prirodi i otvorenim površinama.

Zahvaljujući svom preklopnom načinu otvaranja, vrši se ušteda prostora, a omogućava maksimalna prirodna osvijetljenost ambijenta. Izuzetno praktične i jednostavne za korištenje, harmo stijene su idealne za pružanje djelotvorne zaštitu od buke, vjetra i hladnoće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak