Sberbank BH je iskren i posvećen građanin

15.10.2021 10:12:24

Implementacija ESG strategije

Sberbank BH izgrađuje odnose sa klijentima, dobavljačima, zaposlenicima i okolišem. Kroz različite aktivnosti Banka ostvaruje utjecaj na ove interesne skupine, s tim da se to direktno odražava na aktivu, finansijske pokazatelje, profit i reputaciju Banke. U fokusu djelovanja je održivost – kako organizacije tako i cjelokupne zajednice u kojoj posluje.

S tim u vezi Sberbank BH radi na aktivnoj implementaciji svoje ESG strategije. ESG je akronim od riječi „Enviromental, Social and Governance“ („okolišno, društveno i korporativno upravljanje“), koje označavaju tri ključna područja koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom mjerenja održivosti, etičnosti i društveno odgovornog poslovanja pojedine kompanije ili investicije.

Sberbank BH je pokazala da je iskreni i posvećen korporativni građanin u proteklim godinama, kroz aktivno učešće u pošumljavanju, uklanjanju otpada u akciji Let's Do It, promociji zdravih životnih navika kroz Sarajevo Sberbank polumaraton, upotrebu hibridnih i električnih automobila za potrebe banke u Sarajevu, kao i električnih skutera, sve u cilju smanjenja emisije CO2. Pored toga, Banka je pokazala i humanitarno lice kroz podršku mališanima koji se liječe od teških bolesti, te kroz brojne slične donacije i akcije.

„Uveli smo standarde prema dobavljačima gdje god je to moguće, na način da kroz tendersku dokumentaciju mogu potvrditi svoju opredijeljenost ESG principima. Smanjili smo upotrebu i potrošnju papira gdje god je to bilo moguće uz pojačano korištenje digitalnih kanala komunikacije“, ističe Merima Mahmutović, direktor sektora za Podršku bankarskom poslovanju.

Države članice Ujedinjenih nacija usvojile su prije šest godina Program održivog razvoja koji sadrži sedamnaest ciljeva održivog razvoja sa ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde, i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

U ovogodišnjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) identifikovani su glavni globalni rizici po vjerovatnoći da će se desiti. U uvodu izvještaja piše: „Ukoliko se uskoro ne pozabavimo pitanjem zaštite okoliša, kao glavnim dugoročnim rizikom, daljnja degradacija okoliša zajedno sa fragmentacijom društva i produbljivanjem ekonomskih nejednakosti dovest će do dramatičnih posljedica.“

Svaki dan osam miliona komada plastike završi u okeanima. Nivo mora se podigao za skoro jedan metar od 2010. Mikro-plastika je pronađena u 83% vode koja dolazi iz slavine u svijetu. Godine 2016. i 2020. su najtoplije izmjerene do sada. U odnosu na predindustrijski period (prije 150 godina), koncentracija CO2 će se udvostručiti u atmosferi u 2021. Oko 92% svjetske populacije živi u gradovima gdje je zrak zagađen.

PODIJELI:
TAGOVI: Sberbank BH ESG strategija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija