Identifikovano 167 djece u prosjačenju

Zaštita i podrška djece koja prosjače

26.10.2023 09:12:06
zaštita i podrška djeci koja prosjače na ulici

Samo u prvih 8 mjeseci ove godine, MIT-ovi su identifikovali 167 djece u prosjačenju

Mnogo je djece koja su na ulicama bh. gradova primorana na prosjačenje. Oni su žrtve nemilosrdne eksploatacije kojom je ugroženo njihovo pravo na zdravlje, školovanje, slobodu izbora. Uskraćena im je sloboda kretanja i svakodnevno su izloženi nasilju i ucjenama.

Multidisciplinarni Mobilni timovi za identifikaciju (MIT) potencijalnih žrta aktivno djeluju u 8 strateških lokacija/gradova u BiH kao sastavni dio lokalnog referalnog mehanizma. Svakodnevnim timskim radom i djelovanjem na terenu pružaju blagovremenu zaštitu i podršku djeci koja prosjače na ulici i organizacija World Vision Bosna i Hercegovina ih u tome podržava.

Samo u prvih 8 mjeseci ove godine, MIT-ovi su identifikovali 167 djece u prosjačenju, a 18 njih je zbrinuto u adekvatno sklonište kao potencijalne žrtve trgovine ljudima.

"Zajedno radimo na jačanju proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava trgovine kroz podršku djelovanju i integraciji mobilnih identifikacionih timova u sistemska rješenja suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH i zaštitili djecu od svih oblika eksploatacije", ističu iz organizacije World Vision BiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi