Velikom akcijom u Bijeljini završen projekt "Zajedno za čiste vode BiH"

11.07.2017 08:32:10

Ovo je završnica projekta u sklopu kojeg se ukupno održalo pet akcija čišćenja na lokacijama: Malo Plivsko Jezero, rijeka Bosna, Boračko i Modračko jezero te rijeka Drina.

Velikom akcijom čišćenja rijeke Drine završen je ovogodišnji ekološki projekt "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" koji se održava već treću godinu zaredom. Nakon niza uspješnih akcija, završna manifestacija čišćenja održana je u Bijeljini gdje se okupilo više od 20 ronioca pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna. Uz same ronioce koji su od ranog jutra čistili kanal Dašnica, akciju su podržali i brojni ljubitelji prirode i ronjenja koji su čistili obalu. Ovo je završnica projekta u sklopu kojeg se ukupno održalo pet akcija čišćenja na lokacijama: Malo Plivsko Jezero, rijeka Bosna, Boračko i Modračko jezero te rijeka Drina. U ovim je akcijama sudjelovalo oko 130 ronioca, a izronili su više od 600 vreća otpada uglavnom boca, plastike i gume.

Rezultatima projekta koji iz godine u godinu širom Bosne i Hercegovine provodi akcije čišćenja voda zadovoljni su i incijatori, predstavnici kompanije Henkel i Bingo te ronilački klub Bosna koji je bio zadužena za samo čišćenje. „Jako smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo u proteklih pet akcija osigurali bar malo čišći i zdraviji okoliš. Mi ronioci najbolje znamo u kakvom su stanju naše rijeke i jezera i svakodnevno se suočavamo s ovim problemom. Ovakvi projekti osvješćuju ljude koliko je bitna briga za okoliš. Naša je želja da svi od najranije dobi postanu toga svjesni i da usvoje odgovorno ponašanje prema vodama i prirodi. To je ključno za naše zdravlje i zdravlje budućih generacije. Zato sam posebno zahvalan Henkelu, Bingu te Eko životu kao i svima koji su nas podržali u ovim akcijama”, izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna.

Akcija u kojoj su sudjelovali svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda, trajala je u Bingo prodavnicama krajem prošle godine. Nakon toga su uslijedile akcije čišćenja pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna i to na Malom Plivskom jezeru, Boračkom i Modračkom jezeru te u rijekama Bosna i Drina. Sad već tradicionalni ekološki projekt dio je kontinuiranih napora kompanije Henkel s ciljem podizanja svijesti o održivom ponašanju.    

Jako smo ponosni i zadovoljni kad vidimo koliko je ljudi podržalo naš projekat i hvala svim našim kupcima i svima koji su se uključili u akcije čišćenja. Svaki put nas iznenadi što to naši ronioci pronađu na dnu rijeka i jezera, ali ta činjenica nas dodatno motivira. Hvala i našim partnerima, kompanijama Bingo i Eko život koji nas podržavaju, a posebno hvala roniocima. Pokazalo se da zajedničkim trudom zaista možemo ostvariti dobre rezultate“, izjavila je Nermina Arnautović, key account manager Henkela.

Kao i protekle dvije godine i ove godine moramo zahvaliti našim kupcima na učešću. Kupovinom Silan, Persil i Somat proizvoda koji su ekološki prihvatljivi za okoliš, nisu samo direktno doprinijeli akciji čišćenja voda, nego su pokazali da su društveno odgovorni kao individue. To i jeste cilj naših kampanja i sigurni smo da ćemo postići dugoročne pozitivne efekte“, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije Bingo.

Ronioci su iz rijeka i jezera izronili par stotina vreća smeća, a da sav otpad bude prikladno zbrinut, pobrinuo se Eko život. „Podržavanjem akcije „Zajedno za čiste vode BiH“ pravimo jedan velik i nimalo zanemariv pomak prema okolišu i vodama Bosne i Hercegovine. Briga za okoliš jedna je od najvažnijih i osnovna je odrednica društveno odgovornog poslovanja operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom „Eko život“ d.o.o. Tuzla. Veliko zadovoljstvo nam predstavlja učešće u ovom projektu te ovom prilikom pozivamo sve društveno odgovorne kompanije da se u što većem broju uključe u ovakve i slične projekte, te da zajedno doprinesemo zdravijem i čišćem okolišu,“ izjavila je Džana Halilović iz Eko života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi